Kje v Evropi je največ migrantov? Slovenija na zadnjem mestu! – TOPNEWS.si

Kje v Evropi je največ migrantov? Slovenija na zadnjem mestu!

Kje v Evropi je največ migrantov? Slovenija na zadnjem mestu!

V zadnjem času je glavna tema pogovorov evropskih liderjev nova migrantska kriza, za katero je EU danes zjutraj našla rešitve. Središče problema predstavlja morska pot, ki vodi migrante iz Afrike v glavnem proti Italiji, ki je pred kratkim zavrnila sprejeti ladjo z več kot 650 migranti, zaradi česar je sledil spor s Francijo in grožnje Evropski uniji.

Afriške in balkanske države, v katerih je EU načrtovala odpreti sprejemne centre za migrante oziroma tako imenovane platforme za izkrcanje, so zavrnile ta načrt. V nekaterih državah Evropske unije so se okrepile populistične antiimigrantske stranke, ki prav tako zavračajo sprejem migrantov in sodelovanje pri stroških njihovega sprejema.

Portal Statista je objavil zemljevid Evrope, ki prikazuje delež migrantov v posameznih državah, ki so ga izračunali na podlagi podatkov UNHCR-a ob koncu leta 2017.

Svetlejše barve na zemljevidu označujejo države z večjim številom migrantov, temnejše pa z manjšim. Največ migrantov se nahaja v Turčiji, Nemčiji in Franciji, sledijo Italija, Švedska, Latvija, Avstrija, Velika Britanija, Nizozemska in Grčija.

Iz zemljevida je razvidno, da je Slovenija država z najmanjšim številom migrantov – 892 in se nahaja na zadnjem, 29. mestu. Sosednja Hrvaška je na 20. mestu. Zemljevid prikazuje tudi delež migrantov v skupnem številu prebivalstva posamezne države. V Latviji pride na tisoč prebivalcev 120 migrantov, v Estoniji 61, v Nemčiji pa 43 migrantov. V Sloveniji je ta delež med najmanjšimi, kjer na 1000 prebivalcev pride 0,4 migranta.

Zemljevid prikazuje tudi, da je v najbolj ksenofobnih državah, kot je npr. Madžarska, delež migrantov v skupnem številu prebivalcev najmanjši. Prav tako lahko razberemo, da migranti v Latviji predstavljajo 12 odstotkov prebivalstva, država pa ima enega najnižjih BDP-jev v Evropi, medtem ko migranti v Italiji predstavljajo 0,5 odstotkov prebivalstva, po BDP-ju pa je Italija četrta država Evropske unije.

Podrobne podatke si lahko ogledate na spletni strani statista.com

 

COMMENTS

Wordpress (0)