Avstrija od jutri predseduje EU: Kaj lahko pričakujemo? – TOPNEWS.si

Avstrija od jutri predseduje EU: Kaj lahko pričakujemo?

Avstrija od jutri predseduje EU: Kaj lahko pričakujemo?

Avstrija jutri začne s šestmesečnim rotirajočim predsedovanjem Evropski uniji, katerega prioriteta bo varnost in migracije, ohranjanje konkurenčnosti preko digitalizacije in stabilnost v sosedstvu.

Glede na krize, ki so v zadnjih letih prizadele EU in omajale zaupanje državljanov, je moto tretjega avstrijskega predsedovanja “Evropa, ki ščiti”.

Prizadevanja Avstrije bodo usmerjena h krepitvi EU, vzpostavljanju tesnih vezi z državljani, obnovi njihovega zaupanja v sposobnost EU, krepitvi vzajemnega zaupanja članic, kot tudi zaupanju v EU kot zanesljivi in stabilizirajoči sili v svetu, piše v programu predsedovanja, ki so ga objavili na spletni strani avstrijskega Ministrstva za zunanje zadeve.

Na podlagi ocene, da je EU tista, ki državljanom zagotavlja stabilnost, mir in varnost in je možna le v stabilnem in varnem sosedstvu, bo avstrijsko predsedovanje usmerjeno k izboljšanju odnosov EU z njenimi sosedi.

“V tem kontekstu, središčno mesto zavzemajo države Zahodnega Balkana/Jugovzhodne Evrope. V pogledu ekonomske in varnostne politike, ta regija pripada Evropi in je dokazala, da je bila zanesljiv partner v času migrantske krize”, piše v programu, kjer se omenja tudi skupno zgodovinsko in kulturno nasledstvo.

V programu avstrijskega predsedovanja EU so še zapisali, da je prihodnost Zahodnega Balkana in Jugovzhodne Evrope v EU in je v “interesu avstrijskega in evropskega gospodarstva in varnosti”.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz

V programu avstrijskega predsedovanja še piše, da se bo na temeljih bolgarskega predsedovanja in strategije širitve EU iz meseca februarja letos avstrijsko predsedovanje zavzemalo z evropskimi partnerji za konkretno EU perspektivo za Zahodni Balkan in Jugovzhodno regijo, ki temelji na jasnih kriterijih, ki se nanašajo na posamični učinek in delo pri doseganju merljivega napredka.

Ko gre za vprašanje varnosti in boj proti ilegalni migraciji, bo v središču prizadevanj reforma evropskega sistema azila, kot tudi krepitev agencije za zaščito evropskih mej Frontex.

V zvezi z varovanjem zunanjih meja EU je cilj, da se tesneje sodeluje s tretjimi državami, da bi se omogočilo pomoč tistim, ki potrebujejo zaščito preden vstopijo v EU, kot tudi, da se tistim, ki je ne potrebujejo, prepreči nevarno potovanje do Evrope.

S temi vprašanji se bodo ukvarjali šefi držav in vlad EU na neformalnem vrhu EU v Salzburgu 20. septembra. V okviru teh prioritet se poudarja tudi potreba po sodelovanju in izmenjavi informacij med članicami, kot tudi za dodatnimi prizadevanji na evropskem nivoju v boju proti grožnji terorizma in radikalizacije.

V načrtu zavarovanja prosperitete in konkurenčnosti preko digitalizacije, v avstrijskem programu poudarjajo, da je ključnega pomena, da se z izogibanjem pretirani regulativi napreduje z inovacijami in z digitalizacijo zaključi digitalen enotni trg.

Navedli so tudi, da bo avstrijsko predsedovanje nadaljevalo z delom glede obdavčevanja digitalne ekonomije s ciljem, da se profiti obdavčijo v državi, v kateri se ustvarjajo.

Avstrija, ki je članica EU od leta 1995 in je vstopila v evrsko območje leta 1999, bo predsedovanje EU prevzela od Bolgarije, na koncu letošnjega leta pa ga bo izročila Rumuniji.

COMMENTS

Wordpress (0)