“Junckerju je bilo nerodno, ko sem mu to povedal v obraz” – Cerar se hvali, da je napadel šefa Evropske komisije, ker se glede arbitraže ni postavil na slovensko stran – TOPNEWS.si

“Junckerju je bilo nerodno, ko sem mu to povedal v obraz” – Cerar se hvali, da je napadel šefa Evropske komisije, ker se glede arbitraže ni postavil na slovensko stran

“Junckerju je bilo nerodno, ko sem mu to povedal v obraz” – Cerar se hvali, da je napadel šefa Evropske komisije, ker se glede arbitraže ni postavil na slovensko stran

S tem naslovom je hrvaški Jutarnji list objavil članek hrvaške tiskovne agencije HINA, ki se v nadaljevanju glasi: Slovenski tehnični premier Miro Cerar je v četrtek v Bruslju ponovil stališče svoje vlade, da Hrvaška z nesprejemanjem arbitražne sodbe o mejnem sporu krši “mednarodno in evropsko pravo” in izrazil pričakovanje, da se bo to dokazalo v postopku, ki ga bo Slovenija čez teden ali dva začela pred sodiščem EU v Luksemburgu.

“Tožbo proti hrvaški bomo vložili v tednu ali dveh, po razpravi pred parlamentarnim odborom za zunanjo politiko,” je novinarjem dejal Cerar, ki sodeluje na zasedanju Evropskega sveta in dodal, da je arbitražna razsodba, sprejeta pred letom dni, veljavna in da jo je treba izvesti.

“Arbitražna sodba o meji je veljavna v skladu z mednarodnim pravom in jo je potrebno izvesti. Če uspemo na sodišču EU dokazati, da z nespoštovanjem sodbe Hrvaška s tem krši pravo EU, v kar sem sicer sam prepričan, potem to pomeni, da Hrvaška ne krši le mednarodnega, ampak tudi evropsko pravo,” je dejal Cerar in dodal, da je prepričan v nepristranskost sodišča EU v tem primeru.

Cerar je pojasnil, da ne glede na končni izid bodoče sodbe sodišča EU, Hrvaška z nespoštovanjem arbitražne sodbe krši mednarodno pravo in bi jo morala sprejeti in izvajati.

“Tožbo proti Hrvaški bomo vložili zaradi kršenja evropskega pravnega reda in to je smisel te tožbe, vendar ne glede na njen izid arbitražna odločba ostaja v veljavi,” je dejal slovenski premier.

Dodal je, da je v nedeljo, na neformalnem vrhu EU, posvečenem migracijam, o arbitraži govoril s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem in kritiziral nevtralno stališče Komisije v slovensko-hrvaškem arbitražnem sporu in zatrdil, da je bilo tudi samemu Junckerju neprijetno.

Jutarnji list s takim naslovom omalovažuje slovenskega tehničnega premiera Cerarja, ki se po njegovem mnenju hvali, da je bil verbalno oster do šefa Evropske komisije Junckerja, ker se Komisija ni pridružila slovenski sodbi proti Hrvaški, ko pa je sedaj po toči zvoniti že prepozno.  Po razpoložljivih informacijah naj bi hrvaški premier Andrej Plenković v zvezi s tem na pogovore v Zagreb že povabil Janeza Janšo.

 

COMMENTS

Wordpress (0)