Kaj pomeni Erdoganova zmaga za svet? – TOPNEWS.si

Kaj pomeni Erdoganova zmaga za svet?

Kaj pomeni Erdoganova zmaga za svet?

Izid volitev v Turčiji omogoča predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu “veter v hrbet”, da proti svojim nasprotnikom uporabi vse ostrejše ukrepe, kar bo povzročilo alarm pri zahodnih silah, ocenjuje CNN.

Ameriška televizija opisuje Erdogana kot “človeka, ki je oblikoval Turčijo”, njegovo volilno zmago pa vidi kot krepitev vpliva ter kot slabo novico za opozicijo in dodatni udarec svobodi izražanja.

“Ponovo izvoljen za predsednika na nedeljskih volitvah, Erdogan začenja novi petletni mandat v vlogi šefa države z novimi razširjenimi pooblastili, odobrenimi na lanskoletnem referendumu za spremembo ustave, ki so jih njegovi kritiki opisali kot odprto grabljenje moči”, piše v CNN-ovi analizi.

V skladu z novim sistemom Turčije je ukinjena funkcija premierja, pooblastila parlamenta zmanjšana, medtem ko se je po drugi strani predsedniku občutno povečala izvršna avtoriteta.

“Poleg tega bo Erdogan lahko kandidiral za nov mandat, kar pomeni, da bi na funkciji utegnil biti do leta 2028.”, saj si je utrdil oblast na vsakem koraku svoje kariere.

Kar zadeva turško opozicijo, ameriška televizija ugotavlja, da je opozicija dala vse od sebe na nedeljskih volitvah, vendar je na koncu ostala razočarana.

“Kljub temu, da je Erdogan skoraj utišal opozicijo, je skoraj polovica Turkov, ki so se udeležili volitev, glasovala proti njemu. To pomeni, da ima opozicija še naprej glas v parlamentu in da upa na nadaljevanje vztrajnikov iz predvolilne kampanje”, piše v analizi.

Pri Kurdih je volilni izid naletel na mešane odzive, pa so tako, čeprav je zmago na volitvah osvojil njihov sovražnik, številne kurdske vasi slavile, saj je na parlamentarnih volitvah, izvedenih istega dne, kurdsko usmerjena Narodna demokratska stranka prestopila prag 10-ih odstotkov in vstopila v parlament.

Proslavljanje volilne zmage Erdoganovih pristašev

CNN ocenjuje Erdoganovo ponovno izvolitev kot še en udarec za svobodo izražanja, saj je sedaj vprašanje, ali bo Erdogan na svobodo spustil novinarje, ki so še naprej v turških zaporih, odkar je bil v Turčiji leta 2016 izveden neuspeli poskus državnega udara.

Ameriška televizija ocenjuje, da je turško gospodarstvo po Erdoganovem volilnem triumfu še naprej “na rizičnih tleh” in spomni, da je Erdogan, ko je izjavil, da želi večji nadzor nad gospodarstvom, stvari še poslabšal, ko je najavil nadzor nad obrestno mero, kar je odgnalo tuje investitorje.

Kar zadeva vpliv Erdoganove zmage na razvoj dogodkov v svetu, CNN predvideva, da se bo ofenziva Turčije v Siriji nadaljevala, kaže pa tudi na to, da ostajajo vprašanja v zvezi s severnoatlantskim zavezništvom Nato še naprej odprta, saj je Turčija postala njegova najbolj problematična članica.

“Pot Turčije do EU se ni nikoli zdela daljša”, ocenjuje CNN, ki opaža, da so bile nedeljske volitve prve, na katerih je kandidiral Erdogan in pri tem ni kritiziral Evropske unije “morda zaradi strahu, da ne bi omajal že tako krhko turško gospodarstvo”.

Nekateri analitiki pa celo menijo, da bo morda Erdogan sedaj z močne pozicije želel izboljšati odnose z Evropsko unijo.

CNN zaključi z ugotovitvijo, da je zunanja politika Turčije vse bolj usmerjena k obnovi odnosov na nekdanjih ozemljih Osmanskega carstva in širše v muslimanskem svetu, Ankara pa te odnose vse bolj pogosto ocenjuje kot “bratske zveze”.

COMMENTS

Wordpress (0)