Razkol ali tudi razpad SMC-ja? – TOPNEWS.si

Razkol ali tudi razpad SMC-ja?

Razkol ali tudi razpad SMC-ja?

Izključitev Milana Brgleza iz stranke SMC je kljub nasprotovanju med Brglezom in Cerarjem presenetljiva. Danes je bila sklicana seja izvršilnega odbora, za kar smo seveda vedeli, čeprav je bil sklican brez velikega medijskega pompa in brez izrazitega dnevnega reda. Govora o izključitvi Brgleza ni bilo, čeprav je bilo presenetljivo, o čem bi pravzaprav lahko odločal izvršilni odbor, saj neke odločitve glede stranke ali česa drugega, usodnega, ni moglo biti.

Gre za to, da sta bila Brglez in Cerar pravzaprav oba pretendenta na mesto predsednika državnega zbora, v nadaljevanju pa verjetno imata oba enak cilj in sicer kandidatura na predsedniških volitvah.

Zadnji razkol v stranki SMC se je zgodil ob Brglezovi izjavi, da bi bil pripravljen še naprej voditi DZ, čeprav je izvršni odbor stranke kot edinega kandidata strankam leve sredine ponudil Cerarja.

Prav tako so mediji poročali, da imata Cerar in Brglez različne poglede glede sodelovanja v prihodnji koaliciji, čeprav sta oba zatrjevala enako, torej da SMC ne bo šla v koalicijo, ki jo sestavlja SDS z Janezom Janšo na čelu. Vsekakor pa izključitev Brgleza ne bo ostala brez posledic za koalicijska pogajanja, kjerkoli bo že pristala SMC.

Člani izvršnega odbora stranke:

Ne glede na to, da so sklep o izključitvi Milana Brgleza sprejeli soglasno, in če drži, da gre v ozadju za spor o tem, da gre SMC v koalicijo z Janezom Janšo in SDS-om, si bo SDS lahko le malo pomagal z glasovi SMC-ja, še posebej, če bodo Brglezu sledili še nekateri iz stranke. Vest dneva pa potrjuje nekatere govorice o tem, da naj bi že prejšnji teden padla odločitev o tem, da Cerar in Bratuškova gresta v koalicijo z Janšo.

COMMENTS

Wordpress (0)