Poslanec DUI Artan Grubi: Vse je pripravljeno za odpoklic predsednika Makedonije Gjorga Ivanova! – TOPNEWS.si

Poslanec DUI Artan Grubi: Vse je pripravljeno za odpoklic predsednika Makedonije Gjorga Ivanova!

Poslanec DUI Artan Grubi: Vse je pripravljeno za odpoklic predsednika Makedonije Gjorga Ivanova!

Predstavnik Demokratične unije za integracijo (DUI) Artan Grubi je izjavil, da “je vse pripravljeno za odpoklic,” predsednika Makedonije Gjorga Ivanova, vendar se trenutno čaka na “pravi trenutek”, da se pobudo posreduje Sobranju, poročajo makedonski mediji.

“Nadaljuje se nezrela politika Ivanova in zaradi tega mi je žal, ampak moram prepričati državljane, da ne dovolimo, da en uzurpator brez legitimnosti, še posebej pri Albancih, suspendira delo Sobranja, medtem ko je ves demokratični svet pozdravil sporazum,” je dejal Grubi, poroča RT Skopje.

Grubi naj bi prav tako povedal, da potekajo posvetovanja s strokovnjaki za ustavno pravo, da bi preprečili blokado kabineta Ivanova, če bo predsednik Makedonije Ivanov po še eni ratifikaciji v parlamentu zavrnil podpis sporazuma z Grčijo.

Konflikt med vladajočo koalicijo in predsednikom Ivanovom traja že od parlamentarnih volitev, po katerih je predsednik Makedonije zavrnil potrditi izvolitev Taljata Džaferija za predsednika Sobranja, nato pa je zaustavil sprejem zakona, s katerim bi albanski jezik postal drugi uradni jezik v državi.

Zadnji konflikt med predsednikom Gjorgem Ivanovim in predsednikom vlade Zoranom Zaevim je izbruhnil, ko sta makedonski premier in njegov grški kolega Alexis Tsipras dosegla sporazum, po katerem se bo Makedonija v prihodnje imenovala “Republika Severna Makedonija”, Grčija pa bo v zameno prenehala z blokado integracije Makedonije v EU in Nato.

Zoran Zaev in Alexis Tsipras

Makedonski premier Zoran Zaev je prejšnji torek napovedal, da bo, če bo treba, sprožil postopek za odstavitev predsednika države Gjorga Ivanova, ki nasprotuje sporazumu o imenu z Grčijo. Ne bo namreč dovolil, “da bi kdorkoli zaviral Makedonijo na evropski poti”. Ivanov pa ga je pozval, naj postopek sproži takoj, saj vztraja pri svojem stališču. Ivanov, ki je po sklenitvi sporazuma o imenu Makedonije napovedal, da ga ne bo podpisal, ker je škodljiv in ponižujoč za Makedonijo, je naslednji dan ponovil, da gre za njegovo končno stališče, pri katerem vztraja. “Moje stališče do škodljivega dogovora o imenu je končno in ostaja nespremenjeno kljub vsem grožnjam in pritiskom,” je dejal v odzivu na izjave Zaeva po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia. “Pozivam Zaeva, da takoj sproži postopek odstavitve z isto dvotretjinsko večino, kot jo potrebuje za spremembo ustave” v skladu s sporazumom z Grčijo, je Ivanov zapisal v izjavi, ki jo je posredoval televiziji Kanal 5, za katero je Zaev prejšnji torek dal izjavo. Ivanov mora namreč po ratifikaciji sporazuma v parlamentu podpisati sporazum, v nasprotnem primeru pa mora parlament o njem znova glasovati.

Bivši makedonski premier Nikola Gruevski

Zaev je še spomnil, da bodo o sporazumu na koncu odločali državljani na referendumu, ki bo zavezujoč. “Če bo večina sporazum podprla, bo veljaven, če pa bo večina proti, potem ratifikacija sporazuma in tudi dogovorjeno ime ne bosta veljala,” je pojasnil.

Makedonski premier Zaev je za medije pojasnil, da je že njegov predhodnik Nikola Gruevski iz zdaj glavne opozicijske stranke VMRO-DPMNE, ki sporazumu z Grčijo odločno nasprotuje, sprejel spremembo imena države v Zgornjo in Severno Makedonijo za splošno uporabo že v letih 2012 in 2013. Pri tem pa Grčija “ni sprejela makedonskega jezika in identitete”, kot je v sedanjem sporazumu, je dejal. Grčija je po njegovih besedah takrat to zavrnila zaradi gradnje vrste poslopij in spomenikov v Skopju po antičnem vzoru.

Pojasnil je tudi, da je to bilo mogoče slišati v nezakonitih prisluhih, ki jih je takrat kot vodja opozicije posredoval tožilstvu. Ni pa jih hotel objaviti leta 2015 ob izbruhu prisluškovalne afere, ker ni hotel škoditi pogajalskemu položaju Makedonije, je dodal Zaev.

COMMENTS

Wordpress (0)