Nova diplomatska kriza – ZDA opozorile Turčijo: Če boste kupili ruski S-400, bo sledila kazen! – TOPNEWS.si

Nova diplomatska kriza – ZDA opozorile Turčijo: Če boste kupili ruski S-400, bo sledila kazen!

Nova diplomatska kriza – ZDA opozorile Turčijo: Če boste kupili ruski S-400, bo sledila kazen!

Turški minister za zunanje zadeve Mevlüt Çavuşoğlu je obsodil potezo Washingtona, ki se je nanašala na odločitev ameriškega Senata, da prekine dobavo vojaški bojnih letal “F-35” Turčiji, ker se je uradna Ankara odločila za nakup ruskega sistema protiletalske obrambe “S-400” in jo označil za “umetno krizo v slogu Zahoda”, poroča ruski “Sputnik”.

Wess Mitchell

Pomočnik ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea, Wess Mitchell, je včeraj dejal, da bo težko popraviti odnose med Washingtonom in Ankaro, če Turčija kupi oborožitev od Rusije.

S-400

Aprila letos je Rusija sporočila, da je začela s proizvodnjo sistemov protiletalske obrambe “S-400” za Turčijo, na podlagi dogovora med Putinom in Erdoganom. Gre za protiletalski obrambni sistem, ki lahko hkrati sledi kar 300 tarčam in vse do višine 27 kilometrov uniči balistične rakete. Predsednika naj bi se dogovorila, da bo Rusija turško vojsko opremila s štirimi baterijami raketnega sistema zračne obrambe S-400, dve bateriji naj bi sestavili v Rusiji, preostali dve pa v Turčiji. Turčija je za nakup zračno-obrambnega sistema dolgega dosega S-400 pripravljena Rusiji plačati kar 2,5 milijarde dolarjev, kar pa je najbolj pomembno za Turčijo, je prenos tehnologije, je za agencijo Bloomberg julija lani izjavil neuradni turški vir. Po tej prodajni pogodbi bo Rusija Turčiji dobavila dve bateriji sistema S-400 v naslednjem letu, Turčija pa bo doma izdelala naslednji dve bateriji. Dejansko je to precejšen udarec Natu.

ZDA pa so Turčijo kot strateško pomembno članico (neuspešno) skušale odvrniti od tesnejše navezave na Rusijo. Kot pa pravijo komentatorji, je turška odločitev za približevanje Rusiji Erdoganov naraščajoči odpor do zahoda, in še posebej ZDA, nasploh. ZDA se namreč sploh ne odzivajo na turške zahteve po izročitvi opozicijskega politika Fethullaha Gülena, ki ga Erdogan obsoja za sodelovanje in vodenje poskusa neuspelega državnega udara. Prav tako je Erdogan ostro kritiziral ameriško pomoč uporniškim skupinam Kurdov v Iraku in Siriji, kar naj bi po njegovem mnenju neposredno ogrožalo Turčijo. Prav tako so bili Turki razočarani, ker so ZDA leta 2015 umaknile podobne zračno-obrambne (letalske in raketne) sisteme patriot na turški meji s Sirijo.

Najava o turškem nakupu ruske oborožitve je vnesla napetosti v odnose med Turčijo in ZDA, slednje pa so grozile tudi z uporabo sankcij. Združene države Amerike so navedle kot problem dejstvo, da ta vidik protiletalske obrambe ni kompatibilen s tistim, ki ga prakticira zveza NATO.

COMMENTS

Wordpress (0)