“Nič ne pride v poštev za Slovenijo, razen izvedba arbitražne sodbe” – TOPNEWS.si

“Nič ne pride v poštev za Slovenijo, razen izvedba arbitražne sodbe”

“Nič ne pride v poštev za Slovenijo, razen izvedba arbitražne sodbe”

Pahor je zelo razočaran nad stališčem Evropske komisije, ki se je odločila, da bo v mejnem sporu obeh držav članic ostala nevtralna

Hrvaški Večernji list piše, da je slovenski predsednik Borut Pahor v ponedeljek dejal, da mora njegova država še naprej vztrajati na arbitražni odločitvi o mejnem sporu s Hrvaško, da za njo nobena druga rešitev ne pride v poštev, ter da mora potrpežljivo čakati, dokler Hrvaška ne spremi svoje odločitve in sprejme arbitražo.

“Z arbitražno sodbo je meja s Hrvaško določena, slej ko prej bo tudi izvedena in označena,” je dejal Pahor v pogovoru za slovenski radio ob Dnevu državnosti, v katerem so prevladovale notranjepolitične teme.

Na vprašanje o napovedi slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi neizvajanja arbitraže, je Pahor dejal, da bi morala Slovenija vztrajati pri stališču, da je mejni spor s Hrvaško razrešen z arbitražno sodbo, ki jo Hrvaška ne priznava zaradi kontaminacije arbitražnega postopka s strani Slovenije, in da je pri takem stališču potrebno vztrajati.

“Vsaka druga rešitev razen izvedba arbitražne odločbe za Slovenijo ne pride v poštev,” je dejal Pahor in dodal, da mora Slovenija zdaj glede na stališče Hrvaške o arbitraži pokazati “strateško potrpežljivost”, dokler hrvaške oblasti ne spremenijo sedanjega stališča in Sabor ne spremeni odločitve o izstopu Hrvaške iz arbitražnega postopka.

Pahor je dejal, da bo to težko doseči, vendar je dodal, da je v času njegove vlade s Hrvaško to že uspelo, ko je Hrvaška v pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo zaradi blokade pristopnih pogajanj s strani Slovenije zaradi mejnega spora pristala na arbitražni sporazum in pogajanja o njegovi rešitvi.

Pahor je dodal, da je zelo razočaran nad stališčem Evropske komisije, ki se je odločila, da bo v sporu dveh članic glede vprašanja meje ostala nevtralna in se ne bo pridružila napovedani slovenski tožbi zaradi neizvajanja arbitražne odločbe pred sodiščem EU v Luksemburgu.

“Mislim, da je Evropska komisija zamudila priložnost, da se postavi ne na stran Slovenije, ampak na stran mednarodnega prava,” je dejal Pahor.

COMMENTS

Wordpress (0)