Harley Davidson zapušča Ameriko? Donald Trump besen zaradi napovedane poteze! – TOPNEWS.si

Harley Davidson zapušča Ameriko? Donald Trump besen zaradi napovedane poteze!

Harley Davidson zapušča Ameriko? Donald Trump besen zaradi napovedane poteze!

ZDA so s 1. junijem uvedle 25 odstotne carine na uvoz evropskega jekla in 10 odstotne carine na uvoz aluminija. Donald Trump je podobne ukrepe uvedel tudi proti Turčiji, Kitajski, Mehiki, Kanadi in številnim drugim državam, kar je utemeljil z ogrožanjem nacionalne varnosti.

EU se je odzval s protiukrepom in uvedel carine na uvoz ameriškega blaga v vrednosti 2,8 milijarde evrov. Gre za različne izdelke, kot so ameriške kavbojke, motorna kolesa, tudi motorji Harley-Davidson in viski. Na seznamu so tudi brusnice, brusnični sok, pomarančni sok, sladka koruza in arašidovo maslo, moška usnjena obutev, kozmetični izdelki ter vrsta proizvodov iz jekla. Za veliko večino proizvodov bodo carine 25-odstotne.

Na to se je prvo odzvalo ameriško podjetje Harley Davidson in razjezilo predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je javno kritiziral proizvajalca legendarnih motorjev “Harley Davidson”, ker je napovedal, da bo zaradi višjih stroškov, ki bi jih imel zaradi novih evropskih carin, preselil proizvodnjo za evropski trg iz Združenih držav Amerike v tujino.

S preselitvijo dela svoje proizvodnje v tujino bi se Harley Davidson izognil carinskim oviram EU.

“Presenetljivo je, da bo Harley Davidson, od vseh podjetij, prvo, ki bo dvignilo belo zastavo. Trdo sem se borili za njih in na koncu, oni ne plačujejo carin s prodajo v EU, ki nas je s trgovino hudo prizadela za 151 milijard dolarjev. Takse so le izgovor, Harley – bodite potrpežljivi, “je zapisal Trump na Twitterju, poroča Reuters.

Evropske carine na uvoz motorjev iz ZDA so se povečale s 6-ih na 31 odstotkov, kar ceno motorja v povprečju zviša za 2200 dolarjev. Pred tem so iz podjetja Harley Davidson sporočili, da zaradi tega ne bodo povečali svojih cen, ker bi to lahko imelo “trajne škodne posledice na poslovanje družbe v regiji “.

Podjetje s sedežem v zvezni državi Wisconsin ima poleg 2.100 zaposlenih v ameriških tovarnah svoje obrate tudi v Avstraliji, Braziliji, Indiji in na Tajskem, poroča BBC. V svoji strategiji so zapisali, da želijo okrepiti prodajo zunaj ZDA, prav v ta namen so tudi napovedali zaprtje tovarne v Kansas Cityju, proizvodnjo od tam pa bodo preselili na Tajsko. Lani so samo v Evropi prodali skoraj 40.000 motornih koles.

COMMENTS

Wordpress (0)