(VIDEO) Ruski strokovnjaki opozarjajo: Kitajska bo zaradi trgovinske vojne postala še močnejša! Američanom sledi poraz hujši od Pearl Harborja – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ruski strokovnjaki opozarjajo: Kitajska bo zaradi trgovinske vojne postala še močnejša! Američanom sledi poraz hujši od Pearl Harborja

(VIDEO) Ruski strokovnjaki opozarjajo: Kitajska bo zaradi trgovinske vojne postala še močnejša! Američanom sledi poraz hujši od Pearl Harborja

Neposredna škoda za Kitajsko in ZDA zaradi trgovinske vojne bo podobna, ocenjujejo ruski analitiki. Za ameriško in kitajsko ekonomijo, bi bila posledica v izgubi med 0,2 in do 0,3 odstotke letnega BDP-ja, čeprav ni videti tako resno, bi se ameriško gospodarstvo utegnilo zrušiti že v prvi polovici leta 2019, meni ruski strokovnjak Maslenikov.

Analitiki so ocenili ekonomske posledice v luči nedavnih potez ZDA in Kitajske: v odgovoru na Trumpove izjave o uvedbi 25 odstotnih carin na kitajski uvoz, je Kitajska najavila simetrične ukrepe glede uvoza ameriškega blaga.

“Situacija je izredno napeta, trgi so v nervoznem stanju, čeprav so že razdelali scenarij ameriško-kitajske trgovinske vojne”, meni finančni analitik Nikita Maslenikov.

Po njegovih besedah, obstajajo možnosti, da bo Trumpova administracija, navdihnjena s kratkoročnimi gospodarskimi uspehi, zaprla oči pred tveganji in dolgoročnimi posledicami, je dejal Maslenikov.

“Do leta 2019 bo trgovinska vojna v stanju izzvati recesijo v ZDA. Kot rezultat tega, bo to, kar si najmanj želimo, ponovitev krize iz leta 2008 in 2009, je dejal Maslenikov in dodal, da Kitajska zelo dobro razume tveganja, s katerimi se bo morala spopasti.

Neposredne izgube v ameriškem in kitajskem gospodarstvu bi bile podobne. Vendar pa obseg tveganja za Kitajsko lahko predstavlja resen problem. ZDA imajo razvitejši finančni sistem, njihovo gospodarstvo je bolj usmerjeno na globalne finančne trge kot kitajsko. Ocena je, da Kitajska ima potencial poiskati nadaljnje ustrezne poteze, meni Maslenikov.

“Po drugi strani, lahko razumemo pozicioniranje Kitajske. Koliko časa lahko vztraja v tej igri pokra – vse, kar si izmislijo ZDA, Kitajska preučuje dva do tri tedne. Nekdo lahko verjame ali pa ne tistemu, kar je dogovorjeno s Trumpovo administracijo”, meni Maslenikov.

Neželeni efekti te vojne bodo v glavnem negativni za ekonomije gospodarskih partnerjev Kitajske in ZDA, kar pravzaprav pokriva celo regijo Pacifika. Torej, nova recesija bi se utegnila začeti prej, kot se je pričakovalo.

Po besedah analitikov in profesorjev v Moskovskem državnem institutu za mednarodne odnose, med njimi tudi prof. dr. Ekaterine Arapove, ki meni, da v dolgoročni perspektivi, trgovinska vojna lahko izzove spremembe v kitajskem ekonomskem sistemu oziroma povzroči transformacijo domače porabe kot glavne spodbude gospodarstva in s tem razvoja inovativne industrije.

“Na neki način, bo trgovinska vojna prispevala k pospešitvi vseh teh procesov v kitajskem gospodarstvu kot dodatni stimulator. Kitajska trenutno ne more uvesti uvoznih carin na najsodobnejše ameriške tehnološke proizvode, saj se naslanja na ameriške tehnologije in tehnologije drugih razvitih držav”, je dejala Arapova in dodala, da ukrepi, ki omejujejo uvoz surovin prav tako lahko spodbudijo razvoj alternativne energije pri azijskem gigantu.

Velja opozoriti, da so kitajski povračilni ukrepi usmerjeni na proizvodnjo ameriških držav, ki so najbolj volile Trumpa med ameriškimi predsedniškimi volitvami. Proizvodi, na katere se nanašajo carine, vključujejo sojo, koruzo, pšenico, riž, sladkorni trs, govedino, svinjino, živino, ribo, mlečne proizvode, oreščke in zelenjavo.

Po podatkih Bloomberg Intelligence je skupna vrednost ameriškega premoga, izvoženega na Kitajsko, lani znašala 395 milijonov dolarjev. Danes je Kitajska eden od glavnih kupcev ameriške nafte. Ta nakup pomaga stimulirati rast ameriškega izvoza.

Vendar pa za Kitajsko kot državo, ki je največja svetovna uvoznica nafte, ameriška nafta predstavlja le mali del v ameriško-kitajskem ekonomskem ravnotežju. Največji dobaviteljici Kitajske sta Saudska Arabija in Rusija. V tem smislu, analitiki ocenjujejo, da kitajski protiukrepi lahko negativno vplivajo na ameriške izvoznike blaga.

COMMENTS

Wordpress (0)