(VIDEO) Marjan Šarec: “Danes so tisti, ki bolj žalijo, večji frajerji”- Šarec, Tonin in Novakova o oblikovanju koalicije – TOPNEWS.si

(VIDEO) Marjan Šarec: “Danes so tisti, ki bolj žalijo, večji frajerji”- Šarec, Tonin in Novakova o oblikovanju koalicije

(VIDEO) Marjan Šarec: “Danes so tisti, ki bolj žalijo, večji frajerji”- Šarec, Tonin in Novakova o oblikovanju koalicije

Tako Matej Tonin kot Marjan Šarec sta glede nadaljnjih pogajanj med strankami, ki so podprle izvolitev predsednika državnega zbora, dajala prednost prazniku. Medtem ko je Matej Tonin zavračal vsak pogovor o koalicijskih pogajanjih, pa je bil Marjan Šarec vendarle bolj zgovoren glede prihodnjih korakov. “Danes bomo in seveda jutri dali prazniku svojo težo. Se pravi praznovati je treba, tako kot praznujemo svoje rojstne dneve, se spodobi še toliko bolj praznovati praznik Republike Slovenije v miru. Potem bomo pa v torek nadaljevali s pogovori. Čakamo seveda tudi predsednika republike, zdaj je tudi on na potezi, da skliče poslanske skupine in potem seveda bomo z veliko mero občutljivosti šli v te pogovore, ker se zavedamo, da je situacija izjemno težka. Pravzaprav tako zapletene situacije nismo imeli niti v 90-ih letih in mislim, da bo treba imeti veliko mero potrpljenja, in da bo vsak moral najprej premisliti, kje bo stopil korak nazaj, in ne, kje bo kaj izboril zase, ker bo drugače težko prišlo do dogovorov”.

Na vprašanje, kako kot novinec v državni politiki ocenjuje pogajanja na levi sredini, torej s strankami, ki so že tukaj oziroma, ki so na sceni že od prej: “Mislim, da zelo korektno, ker smo se, sicer še nismo imeli nekih pogajanj, zdaj le resnici na ljubo povem, uskladili samo o predsedniku državnega zbora. Nekih resnih pogajanj še ni bilo, bila so bolj tipanja ampak, če bodo pogovori potekali tako, kot so doslej, moram reči, da smo lahko do neke mere, lahko verjamemo v uspeh.

Na vprašanje, ali je njegovi koaliciji bližje Nova Slovenija ali Levica in ugotovitev, da je to glavna dilema, ki pravzaprav obstaja okrog jedra leve sredine Šarec odgovarja:

“Ja, tukaj je vse vse odvisno od tega, kaj bo kdo zahteval, kaj bo pričakoval in ko bomo končali te pogovore, potem bomo videli. Ker ni seveda odvisno od nas, nismo mi tisti, ki bi rekli ‘tega želimo, tega ne maramo’. Verjamem da, če bomo programsko vrgli na mizo tisto, kar želimo, in se tehtno pogovorili, potem bomo ugotovili, ali smo za skupaj ali ne. Če bo šlo skupaj, bomo seveda veseli, če pa bo kdo ugotovil, da se tukaj ne vidi, je pa bolje prva zamera kot zadnja”.

In to do prihodnjega tedna, ko bi predvidoma v začetku lahko predsednik že povabil vodje poslanskih skupin, se bo vedelo ali imate 46 glasov.

“Ni nujno, da se bo takrat že vedelo, ker mi želimo to res delati počasi, saj vemo, da so se vlade sestavljale tudi po nekaj mesecev, zato zdaj ni, razen seveda razmer, ki terjajo hitro konstituiranje vlade. Ampak, vendarle neka naglica ni na mestu, ker država vendarle deluje”.

Na novinarsko vprašanje, kakšno državo bi si želel zgraditi s svojo koalicijo oziroma katere poudarke bi dal, Marjan Šarec odgovarja: ” Državo, ki ne bo gradila na preteklosti, ki bo usmerjena vnaprej, kjer bo znal vsak gledati tako, da če se z nekom strinja v 10 zadevah, pa se v enajsti ne, da to ne bo razlog, da bosta šla narazen. Se pravi moramo začeti gledati tako, da imamo vsak svoje probleme, vsak svoje napake, ampak top moramo pustiti zadaj in delovati v dobro države. Take države si želim, da ne bo vsak takoj izključen, če nekoliko drugače misli ali pa, da se bo dogajal sovražni govor, to, kar se že širi. Ne želim si takšne države, želim si države, kjer se dva sodelavca ne vem na katerem delovnem mestu ne bosta skregala zaradi politike”.

Na vprašanje, kako ocenjuje stanje demokracije v Sloveniji od 1 do 10: “Težko bi ocenil s številko, mislim, da se demokracije ne da meriti z ocenami, to je pač subjektivna ocena. Mislim, da ni najslabše, bomo morali pa kar precej storiti, da se bo izboljšalo. Kajti demokracija je zelo krhka stvar in zelo hitro se lahko tudi poslabša zlasti v luči zadnjih ali bom rekel že nekaj mesecev ali pa tudi kakšno leto ali več, ko je pravzaprav sovražni govor dobil državljansko pravico. Danes tisti, ki bolj žalijo, so večji frajerji, če se tako izrazim. Tega ne smemo dovoliti, ker moramo težiti k temu, da ohranjamo kulturo dialoga, da spoštujemo drugače misleče, zlasti pa tudi, da ne izoliramo ljudi, za katere mislimo, da niso taki kot bi mi želeli.”

Matej Tonin koalicijskih pogajanj ni želel komentirati. Na vprašanje, kakšno Slovenijo si želi kot predsednik državnega zbora, pa je dejal: “Pot doslej je bila dinamična, vendarle je Slovenija dosegla nekaj zelo velikih stvari. In zdaj je na politiki, da ponovno postavi tiste prave cilje, in da Slovenija postane ena najuspešnejših članic EU”.

Glede stanja demokracije pa je dejal, da je “vedno prostor, da se stvari še izboljšajo”. “Ampak, vendarle mislim, da se je slovenska demokracija na nekaterih točkah pokazala kot utrjena, da nas ne takšne ne drugačne zadeve ne morejo dokončno iztiriti. Seveda, nam povzročajo težave, ampak bistveno je, da smo v ključnih trenutkih vendarle našli pot naprej. Če začnemo z osamosvojitveno vojno naprej, pa potem vsi postopki, ki so tekli, ko so bili tudi zapleti, da se je Slovenija vključevala v vse te zveze in organizacije, kjer smo danes člani. Pa tudi, da smo to zadnjo krizo ekonomsko preživeli. Če naše institucije in naša demokracija vendarle ne bi bila do te mere utrjena, potem bi se nam najverjetneje slabše godilo:”

Na vprašanje kje je demokracija najšibkejša, Tonin odgovarja: “Težko bi rekel, kje je najšibkejša. Zdi pa se mi pomembno, da smo v tem zadnjem desetletju bili nekoliko izgubljeni, soočali smo se s krizo. In sedaj je spet na strani politike, da si postavi jasne cilje in da tem ciljem sledi. Razlika med 90-im letom ali pa sedanjostjo kljub temu, da so bile tudi težke okoliščine, tudi, da je bilo težko, vendar, ker je imela politika jasne cilje in je slej kot prej te cilje tudi dosegla. Na moji generaciji je, jaz na nek način tu računam na našo generacijo, če so nam naši predhodniki državo gradili in jo postavljali, je zdaj na moji generaciji, da si postavi spet jasne in oprijemljive cilje, in da vendarle stopamo naprej z razvojnimi koraki v prihodnost.”

Ljudmila Novak je bila za spoznanje bolj konkretna: “politične stranke smo se znašle v zapletenem položaju pri sestavljanju koalicije oziroma tisti, ki lahko sestavljajo koalicijo. V Novi Sloveniji želimo biti predvsem konstruktivni in želimo, da bi se pogovarjali o tem, kaj moramo storiti za Slovenijo, za ljudi, ne toliko o tem, kdo s kom. Mislim, da bi tudi morali preseči, da je glavni kriterij za to levo ali desno. Glavni kriterij bi moral bit, da želimo pošteno in odgovorno delati za državo. In, če se stranke dobro dogovorijo, se dogovorov držijo do konca, potem bodo lahko tudi nekaj naredile. Predvsem je pa treba iskati skupne točke, ker razlike zagotovo so, sicer ne bi bilo različnih strank”.

Na vprašanje, ali je možna neka razvojna koalicija, ki ne bo ideološka: “Ja, razvojna koalicija bo takrat, kadar si bo nekaj zadala, da bo nekaj razvojnega tudi naredila. Vemo, da imamo kar nekaj pomembnih odločitev, ki jih moramo sprejeti in zato bo potreben tudi pogum in odločnost. Takrat bo razvojna koalicija, ko se bo lotila teh največjih problemov, kot so zdravstvo, pokojninski sistem, birokracija, primerni davki in tako naprej.”

COMMENTS

Wordpress (0)