Migranti krepijo nemško desnico: Vladna koalicija vse slabša, AfD vse močnejša! – TOPNEWS.si

Migranti krepijo nemško desnico: Vladna koalicija vse slabša, AfD vse močnejša!

Migranti krepijo nemško desnico: Vladna koalicija vse slabša, AfD vse močnejša!

Razhajanja znotraj konzervativnega bloka nemške kanclerke Angele Merkel so oslabila podporo javnosti njeni “veliki koaliciji”, medtem ko so proti-imigrantski Alternativi za Nemčijo (AfD) omogočila doseg doslej najvišjega ratinga, je pokazala današnja anketa.

Javnomnenjska raziskava, ki jo je za Bild am Sonntag naredila agencija “Emnid”, kaže, da blok Krščansko demokratske unije (CDU) in bavarske Krščanske socialne unije (CSU), lahko sedaj računa na podporo 31 odstotkov volivcev, to pa pomeni dva odstotka manj kot v prejšnji anketi.

Reuters spomni, da sta ti dve “sestrski” stranki vstopili v interni spor zaradi odnosa do migrantov, kar je postavilo vprašanje o možnem razpadu koalicijske vlade že po nekaj več kot 100 dnevih od njenega formiranja in to v času, ko se Bavarska pripravlja na regionalne volitve v oktobru.

Javnomnenjska raziskava o tem, katero stranko bi volivci podprli, če bi bile volitve ta konec tedna, so izvedli med 14. in 20. junijem na vzoru 2.336 državljanov. Anketa kaže, da so socialdemokrati približno na istem, prejeli so le 18 odstotkov podpore.

Po drugi strani je AfD-ju zrasla podpora za en odstotek in lahko sedaj računa na 16 odstotno podporo volivcev, kar je doslej najvišji domet te stranke skrajnje desnice.

Med izvajanjem raziskave je Bild am Sonntag povzel izjavo Borisa Pistoriusa, ministra za notranje zadeve nemške države Spodnja Saška, ki je bavarske konservativce obtožil pretiravanja, ko govorijo o obsegu problemov, izzvanih z migracijo, in da v volilni kampanji sprejemajo politične slogane AfD-ja.

“V tem trenutku nimamo množičnega stampeda na mejah. Kopiranje slogana AfD-ja bo le okrepilo desničarske populiste”, je dejal Pistorius.

Bild am Sontag navaja, da Markus Söder, bavarski premier in lider CSU, načrtuje izvajanje volilne kampanje na Bavarskem brez vključevanja kanclerke angele Merkel, kar je prvi primer v 70-ih letih zgodovine te stranke.

Med drugim je najavil, da bo povabil avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza, da se udeleži njegovih predvolilnih zborovanj.

COMMENTS

Wordpress (0)