Ustanovna seja DZ – Za “začasnega” predsednika DZ ustoličili Mateja Tonina – TOPNEWS.si

Ustanovna seja DZ – Za “začasnega” predsednika DZ ustoličili Mateja Tonina

Ustanovna seja DZ – Za “začasnega” predsednika DZ ustoličili Mateja Tonina

V Državnem zboru bomo iz minute v minuto v živo spremljali dogajanje ob ustanovni seji. Ključno vprašanje ostaja kdo bo postal novi predsednik te inštitucije. V Državnem zboru so se na to temo že pred deveto uro sestali predsedniki petih parlamentarnih strank, Marjan Šarec, Dejan Židan, Miro Cerar, Karel Erjavec in Alenka Bratušek.

15:00 – Uvodni nagovor Marjana Šarca in predlog Mateja Tonina za predsednika Državnega zbora

14:00 – Nadaljevanje ustanovne seje DZ

12:51 – Han (SD): V tej državi ni možna čisto leva ali čisto desna vlada. Ta moment je Matej Tonin edini lahko zbral več kot 46 glasov. Imenovanje Tonina lahko smatrate kot neke vrste oblikovanje nove koalicije. Najslabše bi bilo, da danes ne bi dobili predsednika DZ. Ne vidim zakaj ne more biti tudi kakšen predsednik iz iz desne. Ne vem zakaj se vedno moramo deliti na leve in desne. Stranke moramo biti zelo odgovorne, da začnemo reševati probleme v državi, ki so se do sedaj nakopičili.

Poslovnik DZ ne predvideva možnosti začasnega predsednika DZ, je dodal Han.

12:40 – Tonin: Pri kandidaturi za predsednika DZ imam zagotovljeno ustno podporo vseh parlamentarnih strank razen Levice.

12:00 – Začetek seje MVK

11:24 – Prva točka dnevnega reda zaključena. Prekinitev seje. Sledi zasedanje MVK. Nadaljevanje seje DZ ob 14:00 uri.

11:21 – Predsednik mandatno-volilne komisije z 81 glasovi za postal Jože Tanko (SDS), podpredsednica Tina Heferle (LMŠ)

11:20 – Dnevni red seje določen s 86 glasovi DZ

11:11 – Nagovor predsednika Boruta Pahorja

11:00 – Začetek ustanovne seje DZ

10:57 – Izjava Mira Cerarja: Brglez nikoli ni bil kandidat za predsednika Državnega Zbora. V stranki je bil konsenz, da stranka predlaga predsednika stranke. O Toninu: Danes je predvsem pomembno, da skupaj predlagamo kandidata, ki lahko dobi zadostno število glasov.

10:50 – Jušra (DeSUS): Imam pozitivno mnenje o Mateju Tonin

10:43 – Šarec: Za začasnega predsednika DZ bomo predlagali Mateja Tonina.

10:26 – Zanimivo je dejstvo, da so na sestanek petih predsednikov leve sredine zjutraj povabili tudi Mateja Tonina. Zato so se pojavile informacije, da naj bi podprli prav Tonina za predsednika DZ, vendar je kasneje prišla informacija, da bo DZ prevzel kar Marjan Šarec, ki bo pravkar dal izjavo, kar potrjuje zadnjo informacijo.

10:20 – Po zadnjih informacijah naj bi mesto predsednika Državnega zbora prevzel kar sam Marjan Šarec. Ideja, da naj bi to mesto zasedla Jerca Korče iz LMŠ, naj ne bi imela podpore. Več bo znanega po izjavi Marjan Šarca čez nekaj minut…

10:15 – Sestanek predsednikov je pravkar končan. Pričakujemo izjavo Marjana Šarca. Kakšen je dogovori petih predsednikov strank sredinske koalicije ni popolnoma jasno. Karel Erjavec pa je dejal, da naj bi se dogovorili, da novi predsednik postane Matej Tonin kar bi lahko pomenilo da se leva sredina ni dogovorila za svojega kandidata. Imenovanje Tonina bo seveda veliko presenečenje, če zadnje informacije res držijo.

09:00 – Po zadnjih preverjanjih naj bi mesto predsednika prevzel nekdo iz stranke Marjana Šarca. Predsedniki so bili pred sestankom dokaj redkobesedni. Šarec je stresal šale, Erjavec pa dejal da bo videl kaj bodo povedali. Sestanek še traja, zanimivo je da so se sestali v poslanski skupini SMC, kjer je največ problemov pri doseganju dogovora in posledično tudi morebitni sestavi koalicije.

Kljub temu naj bi vsi stopili korak nazaj in s tem začasno presekali izsiljevanje, predvsem s strani Mira Cerarja, ki si je želel zagotoviti “pole positon” z mestom predsednika Državnega zbora.

Več v nadaljevanju…

COMMENTS

Wordpress (0)