Trgovinska vojna med ZDA in EU se je tudi uradno začela: Začele so veljati carine na blago iz ZDA v višini skoraj treh milijard evrov – TOPNEWS.si

Trgovinska vojna med ZDA in EU se je tudi uradno začela: Začele so veljati carine na blago iz ZDA v višini skoraj treh milijard evrov

Trgovinska vojna med ZDA in EU se je tudi uradno začela: Začele so veljati carine na blago iz ZDA v višini skoraj treh milijard evrov

Carine Evropske unije na ameriško uvozno blago v višini 2,8 milijard evrov so danes stopile v veljavo, kot povračilni ukrep zaradi uvedbe ameriških carin na uvoz evropskega jekla in aluminija. EU je uvedla carine na širok spekter ameriških proizvodov, med katerimi so ameriški viski (burbon), motorji “Harley Devidson” in pomarančni sok, poroča britanski javni servis BBC.

Za večino proizvodov iz ZDA, kot so cigarete, brusnice in arašidovo maslo, se bo uporabljala 25-odstotna tarifa, medtem ko za posamezne proizvode, kot so obutev, določeni tekstilni proizvodi in pralni stroji, velja carina v višini 50-ih odstotkov.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je včeraj izjavil, da so carine, ki so jih uvedle ZDA Evropski uniji v nasprotju z “vsako logiko in zgodovino”, in da bo EU naredila to, kar je potrebno, za uravnoteženje svoje pozicije v transatlantski trgovini.

“Odločitev Združenih držav Amerike glede uvedbe carin gre proti zaupanju. V bistvu je proti vsaki logiki in zgodovini. Naš odgovor mora biti jasen, vendar uravnotežen,” je dejal Juncker v govoru pred poslanci irskega parlamenta.

Ameriški predsednik Donald Trump je marca uvedel 25-odstotne carine na jeklo in 10-odstotne carine na uvoz aluminija v ZDA, z obrazložitvijo, da prenasičenost globalnega trga s temi kovinami, k čemur je najbolj prispevala Kitajska, ogroža ameriške proizvajalce teh kovin.

Posamezne države, kot so članice EU, Turčija, Kitajska, so bile do 1. junija izvzete iz ameriških carin, po izteku tega roka pa so začele Združene države Amerike uporabljati 25 odstotne carine tudi za prej omenjene države, EU, Kanado, Mehiko in druge bližnje zaveznice ZDA.

COMMENTS

Wordpress (0)