Hat Trick Marjana Šarca z Matejem Toninom – TOPNEWS.si

Hat Trick Marjana Šarca z Matejem Toninom

Hat Trick Marjana Šarca z Matejem Toninom

Preobrat, ki se je zgodil danes zjutraj pred sejo državnega zbora s predlogom, da Matej Tonin postane predsednik državnega zbora, je presenetil mnoge akterje v politiki. Očitno se je po včerajšnjem sestanku peterice strank sinoči zgodil še en sestanek med Šarcem in Toninom, kjer je padel dogovor, da Šarec imenuje Tonina.

Po zagotovilih akterjev današnjega dogajanja, se je s tem prekinila pat pozicija, po kateri nihče ne bi dobil potrebne večine za izvolitev, čeprav je bila šesta stranka Levica, ki na sestanek v Kamnik ni bila povabljena, pripravljena podpreti aktualnega predsednika državnega zbora Milana Brgleza. Vendar kaj, ko je vodstvo SMC, kot je danes povedal Cerar, sklenilo, da je kandidat za predsednika DZ samo Miro Cerar in ne Milan Brglez.

Ali to že pomeni oblikovanje sredinske koalicije, po kateri bi v Šarčevo vlado vstopil tudi NSi Mateja Tonina je seveda še prezgodaj reči. Je pa bila vsaj vržena rokavica. Kako pa se bo se bo vse skupaj končalo in, ali bo ista koalicija kot bo izvolila Tonina, izvolila tudi vlado, je še prezgodaj ugibati.
Prav lahko se zgodi, da bo Tonina imenovala ena koalicija, levica seveda njegovega imenovanja ne bo podprla, vprašanje pa je kaj bo storil SDS oziroma Janez Janša, ki je precej skrivnosten in danes še ni dal nobene izjave, za zdaj še ni jasno. Zelo verjetno pa je, da bo glasove za izvolitev Tonina dala tudi SDS.

Zanimivo je, da tudi v SD-ju pravijo, da je pravzaprav koalicija za deblokado imela edino možnost, da imenuje Tonina, saj po njihovi oceni noben drug kandidat ne bi dobil podpore, razen morda Milan Brglez, ki pa očitno ni bil na mizi kot opcija.
Tako so s sestanka zjutraj prihajali različni spini in informacije. Še najbolj točna je bila od Karla Erjavca, ki je na vprašanje, kdo bo predsednik parlamenta, brez oklevanja izjavil Matej Tonin in pokazal na vrata NSi-ja.

Na sestanku v SMC so namreč nekje na sredi pohvalili tudi Mateja Tonina in to je bila le še formalizacija odločitve, čeprav je ena od bolje obveščenih sodelavk v SMC-ju tik pred izjavo Marjana Šarca prišla med novinarje z informacijo, da bo predsednik parlamenta postal Marjan Šarec osebno in ne kot se je pred tem ugibalo, da naj bi to postala ena od poslank iz Liste Marjana Šarca. Tako, da so bile tik po sestanku na mizi dve informaciji Marjan Šarec in Matej Tonin, dokler ni vsega skupaj presekal Marjan Šarec z izjavo, da je sam osebno predlagal Mateja Tonina za začasnega predsednika DZ-ja.
Seveda bi se lahko zgodilo, da bo tako kot leta 2011 Gregor Virant, ki je bil imenovan za predsednika DZ-ja ostal na tem mestu. Tako bi lahko tudi Tonin bil ne samo začasni predsednik, ampak tudi dolgoročna rešitev zagate po parlamentarnih volitvah.

Naslednja operacija bo seveda povezana z oblikovanjem vlade in prizadevanji, da Tonina ne imenujejo samo za predsednika DZ-ja, ampak ga enostavno potegnejo tudi v koalicijo. Ali bo ta manever oziroma operacija uspela, bomo seveda videli v prihodnjih dneh in mesecih. Nastavki za to so. V SMC so to komentirali z besedami, da obstaja možnost, predvsem pa, da se prepreči levi ekstremizem in se vlada, ki jo sestavlja Šarec pozicionira na sredino in ne na levo sredino.

COMMENTS

Wordpress (0)