(VIDEO) Še vedno brez dogovora o začasnem predsedniku DZ – V igri kandidati LMŠ, SD in SMC, odločitev naj bi padla jutri zjutraj! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Še vedno brez dogovora o začasnem predsedniku DZ – V igri kandidati LMŠ, SD in SMC, odločitev naj bi padla jutri zjutraj!

(VIDEO) Še vedno brez dogovora o začasnem predsedniku DZ – V igri kandidati LMŠ, SD in SMC, odločitev naj bi padla jutri zjutraj!

Na sedežu stranke Lista Marjana Šarca pravkar poteka sestanek petih predsednikov strank. Na sestanek v Kamnik so poleg Mira Cerarja, predsednika SMC, prišli tudi predsedniki/ca Dejan Židan, SD, Karl Erjavec, Desus in Alenka Bratušek, SAB. Na sedežu stranke jih je pričakal predsednik LMŠ, Marjan Šarec. To je kot vse kaže prvi skupni sestanek levosredinske koalicije, ki ima 43 glasov v parlamentu. V Kamnik očitno ni bil povabljen Luka Mesec, Levica.

Pred sestankom je Cerar izjavil: “Tukaj sem zato, da vidim kaj bo predlagal Marjan Šarec. Pričakujem konstruktivne pogovore, da bodo vsi prisluhnili vsem”.

Danes je eden od najbolj intenzivnih dni v oblikovanju koalicije. Lahko bi rekli, da je pred jutrišnjo sejo državnega zbora vse odprto. Tudi Židan in Erjavec sta opcije glede imenovanje predsednika državnega zbora pustila odprte. Celo več, zdi se, da se je stranka SD pripravljena odpovedati mestu predsednika v korist oblikovanja koalicije.

Več zapletov pa je na relaciji SMC in LMŠ, saj naj bi po nekaterih informacijah Šarec bil bolj naklonjen opciji, da Brglez začasno ali stalno ostane predsednik parlamenta, vsaj do oblikovanja trdne koalicije, ko bi lahko prevzel ministrstvo za zunanje zadeve, Cerar pa postal predsednik parlamenta. Čeprav naj bi bilo celotno srečanje peterice v Kamniku bolj namenjeno vsebinskim vprašanjem in oblikovanju vsebinskih točk bodoče koalicije, pa bo koalicija morala najprej streti trd oreh izvolitve predsednika DZ, kjer bi se teoretično lahko zgodilo, da bi Cerarja imenovala ena koalicija, vlado pa sestavila druga koalicija.

Dinamika današnjega srečanja je izredno pomembna za uspeh ali neuspeh levosredinske koalicije, kjer še vedno niso opustili opcije, da bi v vlado dobili NSi, ki je včeraj že sestankoval z Janšo glede koalicijske pogodbe.

Kako zapletena je situacija, kažejo navzkrižne informacije o tem, da naj bi predsednika parlamenta predlagal celo LMŠ, po drugi strani pa naj bi se Cerar in Brglez zmenila, da naj bi DZ začasno še naprej vodil Brglez, do zamenjave pa naj bi prišlo po oblikovanju vlade. Skratka, nekaj več bo jasno po sestanku, ko bomo tudi izvedeli, ali SD res nasprotuje Cerarju in podpira Brgleza.

Zanimivo je, da je državna tiskovna agencija objavila intervju z Milanom Brglezom, v katerem ga sprašujejo, ali sta res Brglez in Cerar povsem usklajena glede nesodelovanja z SDS. Brglez pove, da je pripravljen še naprej začasno voditi DZ ter da se bo umaknil po sestavi vlade, in da pričakuje, da se bo neko konkretno mesto našlo tudi zanj.

COMMENTS

Wordpress (0)