Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier sporočil Donaldu Trumpu: Svet ni boksarski ring! – TOPNEWS.si

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier sporočil Donaldu Trumpu: Svet ni boksarski ring!

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier sporočil Donaldu Trumpu: Svet ni boksarski ring!

Nemaški predsednik Frank-Walter Steinmeier je včeraj izrazil zaskrbljenost, da bi odnosi Evrope z Združenimi državami Amerike utegnili doživeti “nepopravljivo škodo” in pozval Washington, da na svet ne gleda kot na boksarski ring, “v katerem se vsak bori proti vsakemu”.

Steinmeier je to sporočil po odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo uvedel carine na uvoz jekla iz EU in po Trumpovih kritikah na račun nemškega političnega vodstva.

“Manj me skrbi prihodnost ameriške demokracije kot prihodnost našega transatlantskega partnerstva”, je dejal predsednik Nemčije, ki je bil v dveh mandatih tudi minister za zunanje zadeve Nemčije.

Steinmeier je poudaril, da bi bila “škoda, povzročena z današnjim šokom, lahko globlja, dolgoročna in pred vsem, nepopravljiva”. “Verjamem, da Amerika potrebuje partnerje… Vendar, Amerika lahko takšno partnerstvo prepozna le, če vidi “Zahod” kot mesto v svetu in ne kot boksarski ring, v katerem se vsak bori proti vsakemu”, je zaključil nemški predsednik.

Trump je sicer včeraj kritiziral Nemčijo, da je koalicija na čelu z kanclerko Angelom Merkel “v škripcih” zaradi migracijske politike.

Na Twitterju je napisal, da se “nemški državljani obračajo proti svojemu vodstvu, saj migracija trese že tako slabo koalicijo v Berlinu”.

Donald Trump

“Kriminal v Nemčiji je v porastu. Velika napaka, narejena v Evropi, je bil sprejem milijona ljudi, ki so ji tako močno in nasilno spremenili kulturo”, je sporočil Trump preko Twitterja.

Kanclerka Merkel je včeraj “odbrusila” Trumpu, da njegova trditev na Twitterju ni točna, da so migranti krivi za porast kriminala v Nemčiji in pri tem postregla s statističnimi podatki, ki kažejo, da je stopnja kriminala v Nemčiji najmanjša po letu 1992.

Kanclerka Merklova je v prisotnosti gosta, francoskega predsednika Emmanuela Macrona, na skupni tiskovni konferenci demantirala trditve ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je ponovil, da je kriminal v Nemčiji v porastu zaradi priliva migrantov.

Angela Merkel in Emmanuel Macron

“Moj odgovor je, da je minister za notranje zadeve Nemčije Horst Seehofer pred kratkim predstavil statistične podatke o kriminalu in ti govorijo sami zase. Vidimo rahlo pozitiven razvoj. Vedno lahko storimo še več v boju proti kriminalu, vendar so številke zelo spodbudne”, je dejala Merklova na skupni tiskovni konferenci s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Nekaj ur prej je Trump že drugič v dveh dneh tvitnil, da je kriminal v Nemčiji v porastu, odkar je Merklova odprla vrata svoje države več kot milijonu prosilcem za azil od leta 2015.

Ameriški predsednik je prav tako trdil, da nemški politiki ne želijo prešteti teh zločinov.

V poročilu za leto 2017, ki so ga objavili v začetku maja, je nemški minister za notranje zadeve Horst Seehofer pozdravil podatek, ker je število fizičnih napadov na ljudi dosegel najnižji nivo od leta 1992 oziroma odkar izvajajo skupno statistiko v ponovno združeni Nemčiji.

“Mi smo tukaj videli pozitiven razvoj dogodkov. Seveda, truditi se moramo še bolj v boju proti kriminalu, vendar so to zares spodbudne številke”, je dejala Merklova.

COMMENTS

Wordpress (0)