Ultimat! Merklova ima 12 dni za rešitev vprašanja migracijske politike – TOPNEWS.si

Ultimat! Merklova ima 12 dni za rešitev vprašanja migracijske politike

Ultimat! Merklova ima 12 dni za rešitev vprašanja migracijske politike

Nemški notranji minister Horst Seehofer je danes izjavil, da je pripravljen zavračati migrante na meji, če pogovori kanclerke Angele Merke z drugimi državniki Evropske unije konec tega meseca ne bodo prinesli rezultatov.

“Kanclerki želimo veliko sreče,” je dejal na tiskovni konferenci notranji minister Seehofer, ki je tudi vodja bavarske Krščansko-socialne unije (CSU), potem ko je stranka soglasno podprla njegov migracijski načrt, poroča Reuters.

“Vendar, mi se držimo svojih stališč, da če neposredna zavrnitev na meji ni možna, bi takoj ukazal policiji, da ljudi, ki imajo prepoved vstopa ali prepoved prebivanja, policija takoj zavrne na meji,” je še dodal. To vključuje tudi migrante, ki so se prijavili ali zaprosili za azil v drugi državi EU, je dejal Seehofer.

Reuters poroča, da je stranka CSU danes Merklovi ponudila “oljčno vejico” in predlagala, da se načrt o zavračanju migrantov z nemške meje uporabi – postopoma.

Merklova naj bi se strinjala, da se do konca meseca, ko bo vrh Evropske unije, odloži prepoved sprejemanja migrantov, ki so že registrirani v drugih državah EU. “Niso pomembne le zahteve, slišati moramo tudi druge,” je dejala Merklova.

Kanclerka Merklova je danes tudi izjavila, da je pomembno, da se upoštevajo zahteve držav članic Evropske unije v zvezi s politiko na področju azila in ne le postavljanje zahtev. Poudarila je, da si tako CDU kot CSU prizadevata bolje organizirati migracije in bistveno zmanjšati število migrantov, ki vstopajo v Nemčiji. Povedala je tudi, da se bo pogovarjala z državami članicami Evropske unije o problematiki migracij in, da bo svoje poročilo predstavila CDU 1. julija. Merklova je tudi poudarila, da ne želi, da bi Nemčija enostransko zavračala migrante s svojih mej, kot to želi notranji minister Horst Seehofer, poroča AP.

Bavarski premier Markus Söder je dejal, da bo CSU na današnji seji sprejela odločitev o tem, ali naj vztraja pri politiki vračanja nekaterih beguncev z nemške meje, vendar bo na koncu zvezni minister Seehofer odločil, ali in kako bo izvajal politiko, ki bi utegnila privesti do prenehanja več desetletne povezave CSU s CDU Angele Merkel.

“Danes smo poslali signal zavezanosti,” je dejal Söder novinarjem ob prihodu na sejo predsedstva stranke v Münchnu.

Notranji minister Horst Seehofer, ki je na čelu bavarske CSU poziva Nemčijo, da začne zavračati migrante s svojih mej, ki so že registrirani kot prosilci za azil v drugih evropskih državah, čemur Merklova nasprotuje, ki opozarja, da bi to ogrozilo 28-člansko Evropsko unijo, poroča AP.

Stranka CSU je odločena, da pokaže svoje ostro stališče do priseljencev, v času, ko se sooča z izzivom oktobrskih deželnih volitev na Bavarskem in trdi, da je to najboljši način za zmanjšanje podpore skrajne desničarske stranke Alternative za Nemčijo.

Če se bo Seehofer resnično odločil za enostransko izvajanje načrta zavračanja migrantov in tako kljuboval Merklovi, bi se lahko začela veriga dogodkov, ki bi po drugi strani lahko privedla do padca nemške koalicijske vlade, opozarja AP.

CDU ima danes ločeno sestanek svojega vodstva v Berlinu.

Kakorkoli se že bo na koncu končalo, je spor glede migracijske politike pokazal napetosti v nemški vladi, ki je začela vladati marca letos, po skoraj šestih mesecih povolilnih pogajanj in s tem razkril tudi omejeno avtoriteto kanclerke Merklove, zaključi ameriška Associated Press.

COMMENTS

Wordpress (0)