Slovenija je proti Hrvaški ostala sama, Evropska komisija se slovenski tožbi ne bo pridružila! – TOPNEWS.si

Slovenija je proti Hrvaški ostala sama, Evropska komisija se slovenski tožbi ne bo pridružila!

Slovenija je proti Hrvaški ostala sama, Evropska komisija se slovenski tožbi ne bo pridružila!

Poskus Slovenije s sklicevanjem na 259. člen Evropske pogodbe, da se ji Evropska komisija pridruži v tožbi proti Hrvaški, definitivno ni uspel.

Evropska komisija je nevtralna in se Sloveniji ne bo pridružila v napovedani tožbi zoper Hrvaško pred Sodiščem EU zaradi neizvajanja arbitražne na meji, je potrdil tiskovni predstavnik Evropske komisije Margaritis Schinas na tiskovni konferenci v Bruslju.

Pravna služba je podprla Slovenijo, na strani Hrvaške pa je Evropska komisija

“Komisija bo še naprej delovala kot pošten posrednik pri iskanju prijateljske rešitve. Ostajamo na stališču, da je rešitev treba najti v pogovoru dveh držav članic. Komisija ne bo objavila nobenega poročila o slovenskem pismu na podlagi člena 259,” je dejal Schinas, ki pa ni želel komentirati, ali je pravna služba Komisije interno predlagala Evropski komisiji, da je slovenski argument utemeljen v delih, ki zadevajo morebitne kršitve prava EU na področju ribištva in schengenskega zakonika.

Z drugimi besedami, poskus Slovenije, da s sklicevanjem na 259. člen Evropske pogodbe prisili Evropsko komisijo, da se ji pridruži v tožbi proti Hrvaški, zagotovo ni obrodil sadov, piše Večernji list.

Predstavnik Komisije je še poudaril, da Komisiji v skladu z 259. členom ni treba pripraviti poročila in da so v preteklih osmih podobnih primerih poročilo izdali le štirikrat.

Na vprašanje, ali lahko potrdi neuradne informacije, da pravna služba Komisije pritrjuje slovenskim stališčem, da obstajajo kršitve evropskega prava zaradi nespoštovanja arbitražne sodbe, je dejal, da notranjih dokumentov služb Komisije ne komentira.

V Evropski komisiji so danes poudarili, da morata Slovenija in Hrvaška spor rešiti sami.

Schinas je sicer poudaril, da je arbitražni postopek še vedno edini okvir, ki je lahko koristen pri iskanju rešitev, a da sta zato, da poiščeta prijateljsko rešitev, odgovorni državi članici.

Na vprašanje, ali lahko Komisija svoje mnenje poda pozneje, torej po izteku današnjega roka v okviru 259. člena, je Schinas dejal, da omenjeni člen ne določa nikakršnega pravnega roka ali pravne obveznosti za Komisijo. “Dejstvo, da se rok izteče danes, jasno kaže, da komisija ne bo izdala poročila,” je poudaril in dodal, da sta Slovenija in Hrvaška tisti, ki naj se pogovarjata in komentirata zadnje doga

Slovenija trdi, da hrvaško nespoštovanje arbitražne sodbe vodi v konkretne kršitve prava EU, zato je 16. marca sprožila 259. člen pogodbe EU, na podlagi katerega lahko članica Unije toži drugo članico na Sodišču EU zaradi kršenja evropskega prava. Oo izteku trimesečnega roka bo lahko sedaj Slovenija vložila tožbo. Kdaj bo Slovenija to storila, za zdaj še ni jasno. Po nekaterih informacijah kljub povolilnemu času vse kaže, da se bo Slovenija za to odločila precej hitro.

COMMENTS

Wordpress (0)