Melania proti Trumpovi migracijski politiki: Preprečite ločevanje otrok od staršev! – TOPNEWS.si

Melania proti Trumpovi migracijski politiki: Preprečite ločevanje otrok od staršev!

Melania proti Trumpovi migracijski politiki: Preprečite ločevanje otrok od staršev!

Ameriška prva dama Melania Trump je izrazila zaskrbljenost zaradi sporne politike ločevanja družin pri legalnem vstopu v ZDA in dejala, da “sovraži, ko otroke ločujejo od staršev” in, da si želi “uspešne imigracijske reforme”.

Poleg tega je izrazila upanje, da bodo republikanci in demokrati v ameriškem Kongresu končno zmogli slogo, da bi izvedli uspešno imigracijsko reformo.

“Moramo biti država, ki spoštuje vse zakone, vendar tudi država, ki vlada s srcem”, je sporočila Melania Trump, sporočilo pa je objavila njena tiskovna predstavnica Stephanie Grisham.

Njen komentar je sledil po vse bolj ostrih kontroverzah zaradi politike priseljevanja “z nično toleranco,” ki jo izvaja njen soprog, ameriški predsednik Donald Trump, na meji med ZDA in Mehiko.

AP ocenjuje, da za Melanio Trump ni značilno, da se meša v ostro politično debato, so pa opazili, da ni konkretno okrivila politike “nične tolerance” Trumpove administracije, ki je pripeljala do porasta števila otrok, ki jih na meji ločijo od družin.

Vladni statistični podatki kažejo, da je bilo okoli 2.000 otrok ločenih od starčev v aprilu in maju, v času vsega 6 tednov.

Trumpovo imigracijsko politiko je kritizirala tudi bivša prva dama Laura Bush in jo označila kot “nemoralno”.

V preteklih šestih mesecih so zabeležili okoli 2.000 primerov ločevanja družin, potem ko so ZDA uvedle ostre ukrepe proti ilegalnih prehodih meje.

Jeff Sessions, pravosodni minister ZDA

Pri tem, odrasle osebe, ki jih ameriške oblasti ujamejo pri nezakonitem prehodu meje, med katerimi mnogi načrtujejo v ZDA zaprositi za azil, namestijo v pripor in soočijo s kazenskim pregonom, medtem ko stotine otrok ločijo od staršev in jih pošljejo v priporne centre.

Skupine za zaščito človekovih pravic takšno politiko kritizirajo kot doslej še ne videno.

Predsednik Trump, sicer pravi, da je za takšno politiko kriv “zakon, ki so ga v ZDA sprejeli demokrati”, ni pa jasno, na kateri zakon točno misli, opomni BBC.

V tvitu, ki ga je objavil v soboto, je Trump pozval demokrate, da skupaj z republikanci naredijo nov zakon, medtem ko kritiki opozarjajo, da je ločevanje otrok od staršev politika, ki jo je pravosodni minister Jeff Sessions najavil prejšnji mesec in za zaustavitev te politike ni potrebna akcija Kongresa.

Hkrati pa analitiki menijo, da pomembno spremembo predstavlja odločitev Ministrstva za pravosodje, da kazensko preganja starše zaradi prvega ilegalnega prehoda meje, medtem ko otrok kazensko ne preganja, kar pomeni, da ne morejo biti skupaj v priporu ali v zaporu.

COMMENTS

Wordpress (0)