Die Presse: Dunaj se pogaja o nezakonitih migrantih z državami Zahodnega Balkana – TOPNEWS.si

Die Presse: Dunaj se pogaja o nezakonitih migrantih z državami Zahodnega Balkana

Die Presse: Dunaj se pogaja o nezakonitih migrantih z državami Zahodnega Balkana

DUNAJ – Avstrijska vlada se pogaja z državami Zahodnega Balkana glede vzpostavitve centrov za izgon ilegalnih migrantov, piše dunajski die Presse.

Časnik trdi, da Dunaj “že vodi pogajanja” z Beogradom, Tirano, Skopjem in Prištino o vzpostavitvi “taborišč za izgon oseb, ki bodo v Avstriji dobile negativen odgovor na prošnjo za azil in, ki so prišle po balkanski poti”.

Nezakonite priseljence bi morali “začasno parkirani” v “manj privlačni državi,” piše die Presse in doda, da so države Zahodnega Balkana v zameno za migrantske sprejemne centre zahtevale denar in, da na Dunaju trenutno preučujejo pravne možnosti.

Pri izgonu ilegalnih migrantov bi moral pomagati Frontex, vendar je treba najprej spremeniti mandat te agencije Evropske unije. Dunaj želi, da bi Frontex takoj vračal migrante v Afriko, ki prihajajo po morju. Za razliko od Italije, avstrijski kancler Sebastian Kurz ne želi vzpostaviti sprejemnih centrov za migrante, v katerih lahko migranti zaprosijo za azil, v Severni Afriki, zaradi bojazni, da bi to pritegnilo preveč ljudi.

Za zdaj ni jasno, kakšen bo obseg načrtovanih taborišč za izgon na Balkanu, piše die Presse in doda, da ta projekt podpirata tudi Danska in Nizozemska.

Dva tedna pred avstrijskim prevzemom predsedovanja EU, avstrijska vlada vztraja pri spremembi paradigme evropske politike do migrantov. Pri tem avstrijski kancler Kurz zasleduje dva projekta hkrati – vzpostavitev taborišč za izgon, izven EU, skupaj z Dansko in vzpostavitev “osi voljnih”, ki bi zaprla zunanje meje EU.

Včeraj pa sta se novi italijanski premier Giuseppe Conte in francoski predsednik Emmanuel Macron v Parizu zavzela za vzpostavitev migrantskih centrov Evropske unije v državah izvora prebežnikov, kjer bi obravnavali prošnje za azil. “Treba je preprečiti potovanja smrti,” je izpostavil Conte in se zavzel za “pospeševanje procesa prošenj za azil”v omenjenih centrih. Macron je podprl okrepitev delovanja za boljše varovanje obal Sredozemskega morja. “Dober odgovor je evropski, vendar pa sedanji evropski odgovor ni prilagojen in evropske solidarnosti, še posebej v zadnjih letih do Italije, ni bilo zaznati,” je dejal Macron le nekaj dni po tem, ko je Italiji očital, da bi morala po mednarodnem pravu prebežnike sprejeti. Njegov takratni poziv je nova italijanska vlada označila za ciničnega in hinavskega.

Macron pa je poudaril pomembnost reforme dublinskega sistema, po katerem morajo prosilci za azil prošnjo vložiti v prvi članici EU-ja, v kateri vstopijo v Unijo, zaradi česar je veliko breme na sredozemskih državah. “Sedanji sistem ne deluje, sistem solidarnosti s kvotami ne omogoča zadovoljivih rezultatov,” je izpostavil Macron. Francoski predsednik je ob tem podprl nemško kanclerko Angelo Merkel v sporu z ministrom za notranje zadeve Seehoferjem glede njene migrantske politike.

COMMENTS

Wordpress (0)