Nemški kanclerki Angeli Merkel postavili ultimat: Nemška vlada zaradi migrantske politike pred resno krizo! – TOPNEWS.si

Nemški kanclerki Angeli Merkel postavili ultimat: Nemška vlada zaradi migrantske politike pred resno krizo!

Nemški kanclerki Angeli Merkel postavili ultimat: Nemška vlada zaradi migrantske politike pred resno krizo!

Pritisk na nemško kanclerko Angelo Merkel se dviguje iz minute v minuto, poročajo nemških mediji.

Sestrska stranka vladajoče nemške Krščansko-demokratske unije (CDU), Krščansko socialna unija Bavarske (CSU), je zagrozila nemški kanclerki Angeli Merkel celo s prenehanjem skupnosti njunih dveh strank, v kolikor ne bo poostrila svojih migracijskih ukrepov.

Horst Seehofer, predsednik stranke CSU in minister za notranje zadeve Nemčije, je dejal, da je pripravljen ukrepati sam, če kanclerka ne spremeni smer, z njim pa se je strinjal tudi predsednik vlade Bavarske, Markus Seder (CSU), ki je poudaril, da je njuna zahteva, da se migrantom, ki so že registrirani v drugih državah EU, zavrne bivanje v Nemčiji in da od te zahteve ne bosta odstopila, piše nemški Bild.

Stranka CSU je postavila Merklovi ultimat in celo grozi, da bo delovala neodvisno. Če sporazum ne bo dosežen, bo minister za notranje zadeve Horst Seehofer (CSU) sprejel ministrsko uredbo in v ponedeljek za to zahteval odobritev predsedstva CSU. To je primer brez presedana, piše Bild in dodaja, da se merjenje sil spreminja v krizo vlade.

Angela Merkel in Horst Seehofer

Ta poteza bi nemško vlado postavila na resen preizkus in uvedla novo krizo, ki bi lahko potencialno privedla tudi do njenega padca.

Tudi razpad skupnosti obeh frakcij Unije ni izključen, piše Augsburger Allgemeine, ki se sklicuje na neimenovane “vodilne” poslance CSU. “Le še malo manjka, da pride do razpada,” je dejal neimenovani politik CSU.

Predsednik bavarske vlade Seder (CSU) je v krogu kolegov iz stranke izjavil: “Nahajamo se v zadnjih trenutkih boja glede zaupanja. Ljudje so izgubili potrpljenje. Zdaj moramo dokazati, da CSU stoji za svojimi stališči”.

Poslanec CSU Hans-Peter Friedrich pa je zanikal trditve o možnem razpadu ter pojasnil, da nihče na seji ni zahteval prekinitve skupnosti s CDU.

CSU je veliko bolj konzervativna stranka kot njen koalicijski partner CDU. Že od samega začetka kritizirajo migracijsko politiko Merklove in zagovarjajo omilitev sankcij Rusiji. Bavarska, tradicionalno oporišče CSU, je najbogatejša nemška regija, ki je ključnega pomena za delovanje nemške vlade in gospodarstva.

CSU je glede na versko sestavo prebivalstva Bavarske veliko bližje Rimskokatoliške cerkvi kot CDU in se pogosto šteje za veliko bolj konzervativno glede mnogih družbenih vprašanj.

Na zadnjih parlamentarnih volitvah septembra 2017, na katerih sta obe stranki tradicionalno nastopile skupaj, sta CDU in CSU dobili 246 sedežev v Bundestagu, od tega jih 46 pripada poslancem Krščanske socialne unije. Skupaj s SPD so oblikovali vlado s 53,4 odstotka sedeži, od katerih jih imajo Socialni demokrati 20,5 odstotka.

COMMENTS

Wordpress (0)