Migranti popolnoma skregali Evropo: Če ne bo francoskega opravičila, bo Conte zaradi težkih besed prestavil srečanje z Macronom – TOPNEWS.si

Migranti popolnoma skregali Evropo: Če ne bo francoskega opravičila, bo Conte zaradi težkih besed prestavil srečanje z Macronom

Migranti popolnoma skregali Evropo: Če ne bo francoskega opravičila, bo Conte zaradi težkih besed prestavil srečanje z Macronom

Premier Italije Giuseppe Conte bo morda prestavil srečanje s predsednikom Francije Emmanuelom Macronom, ki bi se moralo zgoditi v petek, zaradi diplomatskega spora v zvezi z migranti, je sporočil vir iz italijanske vlade.

“Trenutno ne obstajajo pogoji, da bi do srečanja prišlo”, je dejal neimenovani vir za Reuters.

Minister za notranje zadeve Italije Matteo Salvini je danes od francoskega predsednika Macrona zahteval opravičilo, ker je v torek izjavil, da je Rim ravnal “cinično in neodgovorno”, ker ni sprejel ladje Aquarius s preko šesto migranti na krovu.

V centru diplomatskega spora se je znašla ladja s 629 rešenimi migranti, ki je bila nekaj preteklih dni v mednarodnih vodah, ker sta Italija in Malta zavrnili njen sprejem, na koncu pa je to storila Španija.

Italijansko zunanje ministrstvo je danes poklicalo na pogovor francoskega veleposlanika v Rimu. Razlog za to je diplomatski spor med državama zaradi obravnavanja migrantske krize. Francoski predsednik Emmanuel Macron je namreč v torek očital Italiji, da je ravnala neodgovorno, ker je zaprla svoja pristanišča za ladjo z več kot 600 migranti na krovu. Nova italijanska vlada je takoj odgovorila na kritike in zavrnila “hinavske lekcije” iz držav, kot je Francija. “Izjave glede (ladje) Aquarius, ki prihajajo iz Francije, so presenetljive. Italija ne more sprejeti hinavskih lekcij iz držav, ki glede priseljevanja raje gledajo stran,” je sporočila italijanska vlada. Notranji minister Matteo Salvini je danes zahteval opravičilo Francije. “Naša zgodovina solidarnosti, velikodušnosti in prostovoljstva si ne zasluži klofut članov francoske vlade in upam, da se bo francoska vlada v najkrajšem možnem času uradno opravičila,” je v italijanskem senatu izjavil Salvini. Če ne bo opravičila, bi lahko premier Giuseppe Conte odpovedal za petek načrtovano srečanje z Macronom, je zagrozil Salvini. Franciji je očital, da je v okviru evropske sheme za premestitev sprejela le 640 od obljubljenih 9000 prosilcev za azil iz Italije. Francoskega predsednika pa je pozval, naj “preide od besed k dejanjem” ter sprejme prosilce za azil, začne pa naj kar “jutri zjutraj”.Tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva je medtem sporočil, da se Francija zelo dobro zaveda migrantskega pritiska na Italijo in njenega truda. “Zavezani smo dialogu in sodelovanju, ki ga imamo z Rimom na teh področjih,” je dodal.

Ladja francoske nevladne organizacije SOS Mediterranee s 629 migranti je več kot 30 ur čakala v Sredozemskem morju, saj se Italija in Malta nista mogli dogovoriti, katera jo bo sprejela. Na koncu se je ponudila Španija in sprejela migrante.

COMMENTS

Wordpress (0)