Trumpov prvi nastop po zgodovinskem srečanju s Kim Jong-Unom: Vsak lahko vodi vojno, toda le najbolj pogumen lahko ustvari mir! – TOPNEWS.si

Trumpov prvi nastop po zgodovinskem srečanju s Kim Jong-Unom: Vsak lahko vodi vojno, toda le najbolj pogumen lahko ustvari mir!

Trumpov prvi nastop po zgodovinskem srečanju s Kim Jong-Unom: Vsak lahko vodi vojno, toda le najbolj pogumen lahko ustvari mir!

Ameriški predsednik Donald Trump je imel prvi nastop po zgodovinskem srečanju s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom.

Donald Trump je dejal, da bodo sankcije Severni Koreji ukinjene, ko jedrsko orožje ne bo več dejavnik. Dejal je, da bo storil vse, kar je potrebno, da bi bil svet varnejši kraj. “Če lahko rešim milijone življenj, s tem, ko sem prišel na sestanek, potem mi je čast in zadovoljstvo, da to storim,” je dejal.

Trump je dejal, da se je takoj “strinjal” s Kimom. “Včasih to veste v prvi sekundi,” je dejal. Rekel je, da so priprave na srečanje trajale 3 mesece. Zahvalil se je voditeljem Singapurja in Kitajske za pomoč pri organizaciji.

“To so bile intenzivne ure. Stojim pred vami s sporočilom miru in upanja. Pripravljeni smo napisati zgodovino in izboljšati odnose med našima narodoma, vendar prihodnost nas ne bo definirala.”

Dodal je, da je Severna Koreja že uničila del svojega jedrskega orožja.”Kim ima priložnost, da svojemu ljudstvu zagotovi boljšo prihodnost. Vsak lahko vodi vojno, toda samo najbolj pogumen lahko ustvari mir.”

Trump je dejal, da je to odličen dan za ves svet. Med odgovarjanjem na na novinarska vprašanja je Trump dejal, da je Kim zelo nadarjen, ker vodi tako mlado državo. Trump je prav tako povedal, da je dokument, ki sta ga podpisala, pomeni popolno denuklearizacijo Severne Koreje in da bodo ZDA ustavile svoje vojaške vaje z Južno Korejo.

“Želim umakniti naše vojake, želim jih pripeljati domov,” je dejal Trump. “Ampak zdaj to ni del enačbe, upam, da se bo to na koncu zgodilo.”

Dejal je, da je pristal, da bo zaključil “vojaške igre”, ker jih smatra za “zelo provokativne” in dodal, da bodo s tem ZDA prihranile “ogromno denarja”.

Trump je tudi dejal, da mu je severnokorejski vodja Kim Jong-un povedal, da Severna Koreja uničuje velik poligon za testiranje raketnih motorjev. “Severna Koreja že uničuje velik poligon za testiranje raketnih motorjev,” je dejal Tramp.

Trump je dejal, da je prepričan, da bo severnokorejski vodja uresničeval dokumente, ki sta jih oba podpisala. “Bil je zelo trden v tem, da želi to storiti – Mislim, da je hotel narediti tako kot jaz, ali pa še bolje od mene. Oni vidijo svetlo prihodnost za Severno Korejo, tako, da nikoli ne veste, kajne”

Dodal je, da se je z voditeljem Severnega Koreje pogovarjal tudi o spoštovanju človekovih pravic v tej državi.

Komentirajoč tudi smrt ameriškega študenta, ki je bil zaprt pred smrtjo v Severni Koreji, je Trump je dejal, da upa, da Oto Varmbir ni umrl zaman.

Trump je novinarjem povedal, da bo obiskal Pjongjang “ko bo za to prišel čas”. “To bo dan, katerega se zelo veselim,” je dejal. Dodal je, da je povabil Kim Džong-una v Belo hišo in da je iider Severne Koreje sprejel povabilo, vednar bodo obisk izvedli, ko bo za to “prišel čas”.

Dodal je, da Pjongjang že sedem mesecev ni izvedel niti enega jedrskega poskusa in da je to uspeh.

Trump, ki je prišel na sestanek s Kim Jon-unom po Vrhu G7, je dejal, da ima za seboj težek teden. “Nisem spal 25 ur, vendar sem mislil, da je to primerno,” je dejal.

S srečanjem in rokovanjem zjutraj na otoku Sentosa v Singapurju sta ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un zapisala novo stran v zgodovini.

Bela hiša je izjavila, da je “tet-a-tet” srečanje Trumpa in Kima trajalo 38 minut.

Trump je po delovnem kosilu s severno korejskim vodjem Kim jong-unom sporočil, da gresta oba na “podpis” sporazuma, neimenovani ameriški funkcionar pa je pojasnil, za CNN, da “dogovor, potrjuje napredek v pogovorih in obljubo, da se bodo nadaljevali z enakim tempom “.

“Velik napredek – zares zelo pozitivno, Menim, da je boljše, kot bi lahko kdo pričakoval. Skratka, zelo dobro. Grava podpisat,” je dejal Trump, ne da bi komentiral podrobnosti, medtem ko se je sprehajal s Kim Jong-unom.

COMMENTS

Wordpress (0)