Slovenska ministrica napadla Avstrijo zaradi migrantov: “Nimate pravice zapreti meje” – TOPNEWS.si

Slovenska ministrica napadla Avstrijo zaradi migrantov: “Nimate pravice zapreti meje”

Slovenska ministrica napadla Avstrijo zaradi migrantov: “Nimate pravice zapreti meje”

Avstrija nima nikakršnega pravega razloga za zaprtje meje s Slovenijo zaradi migrantov, centre, v katerih bi migrante ločevali od pravih beguncev, pa je treba postaviti na zunanjih mejah Evropske unije, je danes izjavila slovenska ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, poroča hrvaški Index.hr v svojem članku z zgoraj navedenim naslovom.

“Slovenska policija dobro varuje zunanjo schengensko mejo s Hrvaško, s tem tudi dokazuje, da Slovenija v smislu varnosti ne predstavlja nevarnost niti za Avstrijo, niti za druge članice Schengena”, je dejala slovenska ministrica, v odzivu na sporočilo, da bo Avstrija 25. junija izvedla vajo pripadnikov avstrijske vojske in policije za zaustavitev migrantskega vala.

Ministrica Györkös Žnidar je zatrdila, da je število ilegalnih migrantov, ki vstopajo iz Slovenije v Avstrijo minimalen in, da Avstrija nima nikakršnega razloga za zaprtje meje s Slovenijo ter, da je treba migrante zaustaviti na zunanjih mejah EU-ja.

Na podlagi njenih besed bi bilo tam potrebno postaviti “žariščne točke” (hotspots), kjer bi se tujci iz tretjih držav profilirali, da bi se tako ugotovilo, kateri izpolnjujejo pogoje za vstop v EU in, kateri migranti ne bežijo pred vojno in pregonom in katere bi potem morali vrniti v države, iz katerih prihajajo.

“Glavnina migracijskega pritiska se ne more in se ne sme reševati v Sloveniji”, je dejala slovenska ministrica za notranje zadeve.

Slovenska policija je sporočila, da je bila o vaji glede zatiranja migracijskega pritiska, ki jo Avstrija predvideva za 25. junij, obveščena, vendar, da se ne strinja z njenim konceptom, niti časovno izvedbo 25. junija, ki je v Sloveniji praznik Dneva državnosti in dela prost dan, ko bodo tudi številni Slovenci obiskali turistične kraje v Avstriji.

COMMENTS

Wordpress (0)