Politico: Trend, ki se širi v evropski politiki. Vanj so uvrstili tudi Marjana Šarca! – TOPNEWS.si

Politico: Trend, ki se širi v evropski politiki. Vanj so uvrstili tudi Marjana Šarca!

Politico: Trend, ki se širi v evropski politiki. Vanj so uvrstili tudi Marjana Šarca!

V evropski politiki so lata 2018 v modi mladi moški, ki se zavzemajo proti sistemu. Mnogi so pričakovali, da bo svetovna gospodarska kriza omajala ureditev v Evropi, odziv nanjo pa prišel malce kasneje, piše Politiko.

Do spremembe ni prišlo na ulicah, temveč preko volilnih skrinjic, začenši z izvolitvijo tedaj 40-letnega Alexisa Tsiprasa leta 2015 v Grčiji.

Luigi di Maio, vodja Gibanja pet zvezdic

Leo Varadkar, premier Irske

V kratkem je leta 2017 sledil val mlajših voditeljev z irskim Leom Varadkarom (39) in francoskim Emmanuelom Macronom (40) in se nadaljeval vse do Avstrije in Sebastiana Kurza (31) ter španskega Pedra Sanchesa, prav tako tudi Luigija di Maija (31) in Matteja Salvinija (45), s katerimi je povprečna starost evropskih liderjev prvič pod 50-imi leti, piše Politico.

Če bi Marjan Šarec, 40-letni slovenski levičar, osvojil najvišjo pozicijo v svoji državi na nacionalnih volitvah 3. junija, bi povprečje dodatno upadlo, piše Politico.

 

Emmanuel Macron, francoski predsednik

Italijanski premier Giuseppe Conte ima 53 let, je desetletje mlajši od svojega predhodnika Paola Genitilonija.

Večina omenjenih mlajših liderjev je nastrojena protisistemsko, z rahlim naklonom k levičarjem ali desničarjem in njim Politico pravi “Nova Evropa”.

Jasno je, da se gibanja in stranke, ki želijo spremembe v Evropi v glavnem bolj naslanjajo na mlajše ljudi.

Obstaja pa tudi izjema v tem trendu vodij – protisistemsko nastrojenih politikov, to je lider Alternative za Nemčijo (AfD) Alexander Gauland, ki ima 77 let.

Marjan Šarec, vodja LMŠ

Čeprav ni evropski lider, pa je jasno, da je tudi Donald Trump, ki bo 14. junija star 72 let, del trenda krepitve protisistemskega gibanja.

Zanimivo je, da je najmlajši svetovni lider v tem trenutku Matteo Ciachi (28), eden od dveh kapetanov regenta malega San Marina, piše Politico.

Za razliko od svojih starejših kolegov, nima načrtov, da bi kaj spremenil v svoji državi.

Nicola Sturgeon, škotska premierka

Med mlajšimi ženskami je najbolj opazna Nicola Sturgeon (47), premierka Škotske, ki si neutrudno prizadeva za spremembo obstoječe ureditve – doseči škotsko neodvisnost.

Večina starejših liderjev EU so tisti, ki želijo ohraniti Unijo. To so nemška kanclerka Angela Merkel (63), predsednik EK Jean-Claude Juncker, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, za katere Politico piše, da predstavljajo “Staro Evropo”.

Kljub vsemu, je še prezgodaj za razglasitev zmage nove, mlajše Evrope. Spomnimo, bivši italijanski premier Matteo Renzi je bil mlad, nov obraz na politični sceni, s podporo Bruslja, vendar ni dolgo ostal na tem položaju.

COMMENTS

Wordpress (0)