Napeto med liderji na Vrhu G7! Po ostrem prepiru Trumpa z Macronom in Trudeaujem, Bela hiša sporočila: Trump bo zapustil Vrh že naslednje jutro! – TOPNEWS.si

Napeto med liderji na Vrhu G7! Po ostrem prepiru Trumpa z Macronom in Trudeaujem, Bela hiša sporočila: Trump bo zapustil Vrh že naslednje jutro!

Napeto med liderji na Vrhu G7! Po ostrem prepiru Trumpa z Macronom in Trudeaujem, Bela hiša sporočila: Trump bo zapustil Vrh že naslednje jutro!

Pred začetkom dvodnevnega Vrha skupine sedmih najrazvitejših držav sveta (G7) v kanadski pokrajini Quebeck je končno jasno, ali se ga bo udeležil tudi ameriški predsednik Donald Trump. Bela hiša je sporočila, da bo Donald Trump prispel v Kanado, vendar jo bo že jutri zjutraj zapustil in odpotoval v Singapur.

AP poroča, da je Trump v zadnjih dneh dajal jezne izjave glede udeležbe na Vrhu G7, kjer ga bodo “iz oči v oči” soočili s političnimi odločitvami, ki jih je sprejel. Poročajo, da so ameriške zaveznice tudi špekulirale, ali bo Trump zapustil Vrh in ali se bo na njem sploh pojavil.

Bela hiša je sprejela odločitev, da se bo Trump kljub vsemu udeleži Vrha, potem ko je izmenjeval ostre komentarje s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in premierjem Kanade Justinom Trudeaujem.

Macron je na Twitterju napisal komentar, s katerim se je obregnil ob Trumpove izjave.

“Ameriškega predsednika morda moti, ker je izoliran, vendar tudi nas ne bo motilo, da 6 držav podpiše sporazum, če bo potrebno. Zato, ker teh 6 držav predstavlja vrednote, ekonomski trg in zgodovino ter postaja prava mednarodna sila,” je napisal Macron.

Pozno sinoči je iz Bele hiše prišlo sporočilo, da bo Trump vseeno odšel v Kanado, vendar bo vrh zapustil že naslednje jutro, po zaključku seje, posvečene krepitvi položaja žensk.

“Predsednik bo iz Kanade direktno odpotoval v Singapur, kamor bo prispel pred sestankom z liderjem Severne Koreje Kim Jong-unom”, je sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Sara Sanders. Dodala je, da bo, po Trumpovem odhodu, ZDA v Quebecku zastopal namestnik Trumpovega pomočnika za mednarodne ekonomske zadeve Everett Eissenstat.

AP spomni, da je gostitelj vrha G7 Justin Trudeau, ki je ameriške trgovinske tarife, usmerjene proti njegovi državi, ocenil kot “žaljive” in da takšna taktika ni način, kako se morata dve državi, ki sta se skupaj borili v Drugi svetovni vojni, Koreji in Afganistanu, obnašati druga do druge.

Trumpova administracija je šla v spor s Kanado tudi glede Trumpovega vztrajanja, da je treba 24 let stari Severnoameriški sporazum o svobodni trgovini (NAFTA), v katerem so ZDA, Kanada in Mehika, spremeniti, da bi bolje služil interesom Washingtona.

Ameriška agencija poroča, da se je kanadski premier Trudeau sprva vzdržal kritik na račun Trumpa v upanju, da bi lahko z njim vzpostavil osebi odnos, ki bi mu pomagal ohraniti NAFTA sporazum, o katerem sta se na Vrhu G7 leta 1985 v Quebecku pogajala tedanji premier Kanade Brian Mulroney in ameriški predsednik Ronald Reagan.

AP še doda, da sta Mulroney in Reagan hitro vzpostavila prijateljski odnos in sta na Vrhu G7 celo skupaj prepevala pesem “Ko se nasmehnejo irske oči” (When Irish Eyes Are Smiling).

“Premier Trudeau je toliko ogorčen, govori o odnosu, ki sta ga imela ZDA in Kanada vrsto let in raznih drugih stvareh… vendar ne omenja dejstva, da nam zaračunavajo carine do 300 odstotkov na mleko – kar škodi našim kmetom, ubija naše kmetijstvo!, je sinoči sporočil Trump preko Twitterja.

Reuters navaja, da bo glavna tem Vrha G7 najverjetneje nesoglasje glede trgovinskih odnosov.

Skupino G7 sestavljajo Kanada, ZDA, Japonska, Velika Britanija, Italija, Francija in Nemčija. Vrha se bodo udeležili tudi predstavniki EU.

COMMENTS

Wordpress (0)