Migranti tavajo po Hrvaški, ne vedo, kje so! Domačine sprašujejo, ali je to Slovenija? – TOPNEWS.si

Migranti tavajo po Hrvaški, ne vedo, kje so! Domačine sprašujejo, ali je to Slovenija?

Migranti tavajo po Hrvaški, ne vedo, kje so! Domačine sprašujejo, ali je to Slovenija?

Hrvaški portal Index in srbski Kurir pišeta, da vse več migrantov tava po poteh Karlovačke županije, prihajajo iz vseh smeri, če pa koga od domačinov srečajo, sprašujejo: “Ali je to Slovenija?”

Nekateri tudi pobegnejo iz strahu pred lokalnim življem. Namreč, govori se, da se na migrantskih poteh pojavljajo kombiji, ki jih nato poberejo. Šlo naj bi za tihotapce, ki služijo na migrantih. Za transfer do države zahodne Evrope migranti plačajo tudi do štiri tisoč evrov.

Migranti z nahrbtniki na hrbtih nimajo s seboj veliko stvari, vsi pa imajo pametne telefone, ki so na njihovi poti edina zveza s svetom. Dogovore s tihotapci in tudi medsebojne pogovore opravijo preko družbenih omrežij.

Nova24, glavni medij včeraj zmagovite stranke SDS, pa poroča, da se je vzpostavila nova migrantska pot in da migranti sedaj vdirajo v Slovenijo tudi v Prekmurju. Medtem ko Nova24 vsakodnevno prejema obvestila o prijetih nezakonitih migrantih na območju policijske uprave (PU) Novo mesto, ne izostajajo niti na območju PU Koper, pa so sedaj o nezakonitih prestopih meje začeli poročati še z območja PU Murske Sobote. Očitno se obuja “stara” migrantska pot iz leta 2015.

Da je tako rekoč pred vrati Slovenije med 45 tisoč in 60 tisoč migrantov, je Novi24 potrdil celo državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic, na nov migrantski val in s tem povezano krizo pa se že pripravljajo tudi v Avstriji. Da se bliža nova katastrofa, ki potuje preko Turčije v Grčijo, nato na Balkan in nazadnje v Slovenijo, od koder bodo poskušali nezakoniti migranti vstopiti v Avstrijo, pa se zaveda tudi avstrijski notranji minister Herbert Kickl, ki je že urgiral in poklical notranje ministre držav, skozi katere prihaja nov migrantski cunami. Poklical je tudi že slovensko ministrico Vesno Györkös Žnidar in jo opozoril na poslabševanje migracijskih razmer na zahodnem Balkanu in na določeno stopnjo organiziranosti ilegalnega prehajanja meje, je pred tednom dni poročala STA, piše Nova24. Ključni izziv je torej zaščita zunanjih meja Evropske unije…

“So pa začeli o nedovoljenih prehodih meje redno poročati tudi s PU Murska Sobota. Očitno je, da so migranti ugotovili, da je pot do Avstrije preko Slovenije mnogo hitrejša, če vstopijo v našo državo ravno na območju Prekmurja. Tako so policisti tamkajšnje uprave samo v nedeljo, ko so potekale državnozborske volitve, prijeli tri nezakonite migrante, ki so na nedovoljen način prišli v Republiko Slovenijo. Nova24 je tudi spomnila na besede dr. Boža Predaliča, ki je nedavno v oddaji Aktualno na Nova24tv povedal: “Zavedati se moramo, da policija prestreže cca. 10 odstotkov teh migrantov, vse ostalo gre preko Slovenije. Številka se enormno povečuje,”” piše Nova24.

Na podlagi navedenih informacij pričakujemo, da bo v zvezi z novim migrantskim valom, slovenski javnosti natančne in uradne informacije podala tudi ministrica za notranje zadeve v odhodu Vesna Györkös Žnidar.

COMMENTS

Wordpress (0)