Presedan! Sanchez prvi španski premier, ki ni prisegel na bibliji! – TOPNEWS.si

Presedan! Sanchez prvi španski premier, ki ni prisegel na bibliji!

Presedan! Sanchez prvi španski premier, ki ni prisegel na bibliji!

MADRID – Vodja španskih socialistov Pedro Sanchez je prisegel kot novi španski premier tako, da je desno roko položil na špansko Ustavo in ne na biblijo.

To je prvič, da španski premier ni prisegel na Bibliji ali razpelu od obnove demokracije, po zaključeni diktaturi generala Fransisca Franca leta 1975.

Sanchez je prisegel v soboto v prisotnosti kralja Felipeja VI., dan potem, ko je dobil podporo v parlamentu, ki je izglasoval nezaupnico njegovemu predhodniku, premierju Marianu Rajoyu. Svečana prisega se je odvijala v palači Zarzuela.

Za nezaupnico Rajoyu je v petek glasovalo 180 poslancev, 169 pa jih je bilo proti, eden pa je bil vzdržan. V Španiji glasovanje o nezaupnici ne pomeni le zamenjavo premierja, temveč tudi izvolitev novega, zaradi česar je Socialistična stranka kot druga vodilna stranka na volitvah leta 2016 predlagala Sancheza za kandidata.

Po pričakovanjih bo Sančez (46) prihodnji teden imenoval svoj kabinet. Postal je sedmi španski premier po Francovi diktaturi, v petek pa je dejal, da bo poskusil voditi vlado do konca mandata aktualnega parlamenta leta 2020.

Španski kralj Felipe VI. in Pedro Sanchez

Sicer pa, sedaj že bivši španski premier Mariano Rajoy ni želel odstopiti, potem ko je bila njegova Ljudska stranka kaznovana z ogromno denarno kaznijo zaradi jemanja podkupnin, zato mu je španski parlament v petek izglasoval nezaupnico.

COMMENTS

Wordpress (0)