(VIDEO) Kdo je nov španski premier Pedro Sanchez? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kdo je nov španski premier Pedro Sanchez?

(VIDEO) Kdo je nov španski premier Pedro Sanchez?

Vodja Španske socialistične delavske stranke Pedro Sanchez (46) je postal novi premier Španije, ki je nasledil Mariana Rahoyja.

Pred včerajšnjo razpravo je Sanchez imel podporo skupine Podemos, ki nasprotuje establišmentu in nekaterim katalonskim separatistom. Rahoy je novo zvezo imenoval z “Frankensteinska koalicija”. Baskovski nacionalisti so se prav tako postavili na stran Sancheza, kar je na koncu omogočilo večino.

Sanchez se bo tako vpisal v zgodovino Španije, ker je postal prvi premier po izglasovanji nezaupnici, to je brez splošnih volitev. Sanchezova zmaga je neverjetna iz dveh razlogov.

Upor v stranki

Nekdanji profesor ekonomije ni več poslanec, v parlamentu pa je nazadnje sedel pred skoraj dvema letoma, ko so ga vrgli s položaja vodje stranke, ker je zavrnil, pomoč Rajoyju, da ponovno pridobi mandat, po dveh neuspehih parlamentarnih volitvah.

Zaradi Sanchezovega trdega stališča glede korupcijskih škandalov v Rahoyevi ljudski stranki, je polovica socialistov izvedla udar, zardi katerega je moral Sanchez oktobra 2016 odstopiti.

Potovanje po Španiji

Na upor se je odzval s predajo funkcije in napovedjo, da bo začel pot po Španiji, da bi se ponovno povezal s socialisti.

“Ne bom se spuščal v boj proti moji stranki ali volilnim obljubam. Sedel bom v svoj avtomobil in potoval po Španiji, da bi slišal tiste, ki niso bili slišani ter volivce levice in desnice,” je dejal Sanchez..

Pot se je izplačala in sedem mesecev pozneje je gladko zmagal na volitvah za predsednika stranke.

Sanchez se je rodil leta 1972 v Madridu, leta 1993 pa se je pridružil socialistom. Diplomiral je iz ekonomije in poslovnih ved ter zaključil prvega od treh magistrskih študijev v Bruslju in delal v Evropskem parlamentu.

Kot vodja osebja visokega predstavnika OZN je bil leta 1999 v BiH, v času konflikta na Kosovu. Sledil je osebni angažma v vlogi svetovalca v kampanjah, pet let pa je bil poslanec v mestni skupščini.

Analitiki so prepričani, da ga bodo v vlogi premierja pričakale turbulence, saj bo moral ugoditi zahtevam strank in političnih skupin, ki so ga v parlamentu podprle kot predsednika stranke. Istočasno pa se namerava pripraviti na splošne volitve, ki jih je obljubil.

Pojav skupine Podemos, ki nasprotuje ukrepom varčevanja kot sredinsko-desničarska Stranka državljanov, sta ogrozili štiri desetletja prakse, ko so se na oblasti izmenjevali socialisti in predstavniki Rajoyjeve ljudske stranke. Te skupine so pridobile podporo jeznih Špancev zaradi gospodarske krize in korupcije med političnim razredom.

Če se k temu doda še separatistično grožnjo Kataloncev in bes Ljudske stranke, ki je morala po sedmih letih sestopiti iz oblasti, Sancheza čaka precej težek boj na španskem političnem prizorišču.

Sanchez je bil član španskega parlamenta od leta 2009 do leta 2011 in se vrnil leta 2013 na čelo socialistov. Je strastni košarkar, za razliko od Rahoyja pa govori več tujih jezikov, kot sta npr. angleščina in francoščina. Je poročen in ima dva otroka.

COMMENTS

Wordpress (0)