(VIDEO) Šokanten preobrat! Ubiti ruski novinar je pravzaprav živ in zdrav! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Šokanten preobrat! Ubiti ruski novinar je pravzaprav živ in zdrav!

(VIDEO) Šokanten preobrat! Ubiti ruski novinar je pravzaprav živ in zdrav!

Ruski novinar Arkadij Babčenko je živ! Sodeloval je v posebni operaciji ukrajinske varnostne službe (SBU), da bi odkrili osumljence, ki so načrtovali njegov uboj.

Novinar Babčenko se je pojavil na tiskovni konferenci in se opravičil svojim sorodnikom, kolegom in prijateljem, ker jih je spravil v hudo zaskrbljenost. Zahvalil se je tudi ukrajinski varnostni službi (SBU), ker mu je rešila življenje.

“Rad bi se opravičil za vse, kar ste morali preživeti in prestati … Posebej bi se rad opravičil svoji soprogi, za pekel, ki ga je preživela v teh dveh dneh”, je dejal Babčenko.

Kot je bilo povedano na tiskovni konferenci, so operacijo pripravljali mesec dni. Domnevni Babčenkov morilec je pridržan. gre za ukrajinskega državljana. Ruska varnostna služba naj bi mu plačala 40.000 dolarjev za organizacijo in izvedbo uboja ruskega novinarja Arkadija Babčenka, je včeraj izjavil šef ukrajinske varnostne službe Vasilij Gricak.

Gricak je novinarjem dejal, da je bil “uboj” insceniran, da bi razkrili ruske agente in preprečili njihove namere.

Spomnimo, v torek zvečer so objavili novico, da je bil novinar Babčenko ubit v stanovanju v Kijevu, kjer je živel. Po poročanju ukrajinskih medijev, je Babčenko na poti v bolnico podlegel strelnim ranam. Takoj po “uboju” so se začele širiti teorije o tem, zakaj je bil Babčenko ubit in ali je bilo to zaradi njegovega novinarskega dela. Nekateri tuji mediji so poročali, da je bil oster kritik ruskega predsednika.

Po incidentu se je oglasil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je novinarjem dejal, da se preiskava uboja ruskega novinarja Babčenka ni niti začela, Ukrajina pa že krivi Rusijo. Dodal je, da obtožbe na račun Rusije dokazujejo sovražno naravnanost do Rusije.

Oglasila se je tudi tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova, ki je dejala, da so veseli, da je Babčenko živ, toda Ukrajina ga je uporabila za propagando!

“Veseli smo, da je ruski novinar Arkadij Babčenko živ, toda Ukrajina je njegovo zgodbo – inscenacijo uboja – uporabila za propagando,” je dejala Zaharova.

“Po informacijah ukrajinske varnostne službe, je umor ruskega novinarja Arkadija Babčenka ukazala ruska varnostna agencija,” je dejal šef ukrajinske varnostne službe Gricak.

Babčenkova žena je pred tem dejala, da so njenega moža ubili takoj zatem, ko je zapustil stanovanje. BBC je poročal, da novinar očitno ni povedal svoji ženi, da je bil njegov uboj insceniran.

Babčenko se je pojavil na tiskovni konferenci na ukrajinski televiziji, šef ukrajinske varnostne službe Vasilij Gricak pa je dejal, da je bil “uboj” insceniran, da bi odkrili ruske agente in preprečili njihove namene.

Po nastopu Babčenka na tiskovni konferenci, se je oglasil tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko, ki je Babčenku obljubil zaščito.
“Ukrajinski varnostni organi postajajo vsak dan vse močnejši v zoperstavljanju ruski agresiji. Zelo majhne možnosti so, da bi se Moskva umirila. Izdal sem ukaz, da se Arkadiju in njegovi družini zagotovi zaščito,” je napisal Porošenko na Twitterju.

Po vesti o novinarjevem uboju, so svetovni mediji sicer poročali, da gre za rusko maščevanje Babčenku zaradi njegovega kritičnega poročanja o Kremlju.

Čeprav je vest, da je Babčenko živ, “veliko olajšanje”, “je patetično in obžalovanja vredno, da se je ukrajinska policija igrala z resnico, ne glede na motiv”, pa je povedal predstavnik nevladne organizacije Novinarji brez meja Christophe Deloire. “To ne bo pripomoglo k svobodi medijev. Samo en tak primer lahko vrže senco na vse politične umore,” je poudaril. “Država je lagala, pa čeprav samo za kratek čas,” je dodal.

Vojni dopisnik Babčenko, ki je Moskvo kritiziral zaradi njene vloge v konfliktu v vzhodni Ukrajini, se je boril v obeh vojnah v Čečeniji, nato pa postal novinar. Poročal je o vojni na vzhodu Ukrajine, pred odhodom v Ukrajino, kamor naj bi se umaknil zaradi groženj, pa je delal za opozicijski časnik Nova Gazeta in radio Odmev Moskve. Rusijo je zapustil februarja lani.

COMMENTS

Wordpress (0)