State Department: Poveličevanje ustašev in zanikanje holokavsta je problem na Hrvaškem! – TOPNEWS.si

State Department: Poveličevanje ustašev in zanikanje holokavsta je problem na Hrvaškem!

State Department: Poveličevanje ustašev in zanikanje holokavsta je problem na Hrvaškem!

Poveličevanje ustaške ideologije, zgodovinski revizionizem in zanikanje holokavsta so nekatere težave, s katerimi se danes sooča Hrvaška, je opozoril ameriški State Department v svojem poročilu za leto 2017 o stanju verske svobode v svetu.

V delu, ki se nanaša na Hrvaško, je State Department navedel številne primere poveličevanja ustaštva in zanikanje holokavsta.

State Department med drugim omenja, da je združenje Judov, Srbov in antifašistov bojkotiralo državno spominsko slovesnost v Jasenovcu, ker je bilo tam postavljeno spominsko obeležje hrvaških vojnih veteranov z ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, ki je bilo zaradi ostrih protestov kasneje preseljeno iz Jasenovca na drugo lokacijo.

V poročilu je ameriški State Department poudaril, da so predstavniki judovske skupnosti še naprej opozarjali na primere zanikanja holokavsta in zgodovinskega revizionizma.

V zadnjem letu so bili priča tudi več shodom in maršem hrvaških skrajnih desničarjev, State Department pa je omenil tudi primer pevca Marka Perkovića Thompsona, ki je na koncertu vzklikal ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Poročilo tudi opozarja, da številne nevladne organizacije zahtevajo prepoved uporabe ustaških simbolov.

State Department prav tako omenja napade na predstavnike srbske manjšine in povzročitev škode na cerkvah Srbske pravoslavne cerkve (SPC), na katere je opozoril že patriarh SPC Irinej.

Poročilo tudi poudarja, da Hrvaška še vedno ni rešila vprašanja vrnitve premoženja Judom in SPC, ki je bilo odvzeto med Drugo svetovno vojno.

COMMENTS

Wordpress (0)