(VIDEO)Novinarji opazovali rušenje poligona, kjer je Severna Koreja izvajala puskuse jedrskega orožja – TOPNEWS.si

(VIDEO)Novinarji opazovali rušenje poligona, kjer je Severna Koreja izvajala puskuse jedrskega orožja

(VIDEO)Novinarji opazovali rušenje poligona, kjer je Severna Koreja izvajala puskuse jedrskega orožja

Zgodovinsko rušenje severnokorejskega poligona za jedrske poskuse so spremljali številni novinarji, ki so opazovali eksplozije le z nekaj metrške oddaljenosti.

Novinar Igor Ždanov je imel priložnost, da si ogleda področje in pregleda lokacije na poskusnem poligonu Punggie-ri, preden se je vse spremenilo v ruševine.

Poleg infrastrukture na lokaciji, ki so jo uporabljali delavci in vojaki, so Severnokorejci zrušili štiri tunele, med katerimi je tudi severni tunel številka 2, ki je pred kratkim zdržal pet podzemnih jedrskih poskusov.

Najpomembnejše je rušenje zahodnega tunela, v katerem ni bilo jedrskih poskusov.

Severnokorejci so novinarju Ždanovu povedali, da njegovo zaprtje predstavlja demonstracijo pripravljenosti Pjongjanga, da prevzame prve korake v spravi med Seulom in ostalim svetom.

Glede na to, da je poligon za poskuse uničen, Severna Koreja od mednarodne skupnosti pričakuje, da bi se našli na sredi poti.

Vendar pa je ameriški predsednik Donald Trump v četrtek odpovedal dogovorjeni vrh z liderjem Severne Koreje Kim Jong-unom. Novico je najprej objavila Bela hiša, zatem pa se je oglasil naTwitterju še Trump.

Trump je poudaril, da je takšno odločitev sprejel zaradi “velike jeze in odprtega sovraštva”, v nedavni severnokorejski izjavi Kim Jong-una.

COMMENTS

Wordpress (0)