Rohani ostro odgovoril ZDA glede Pompejeve nove strategije: Kdo ste vi, da sprejemate odločitve v imenu Irana in ostalega sveta?! – TOPNEWS.si

Rohani ostro odgovoril ZDA glede Pompejeve nove strategije: Kdo ste vi, da sprejemate odločitve v imenu Irana in ostalega sveta?!

Rohani ostro odgovoril ZDA glede Pompejeve nove strategije: Kdo ste vi, da sprejemate odločitve v imenu Irana in ostalega sveta?!

Iranski predsednik Hasan Rohani je ostro odgovoril glede nove ameriške strategije za Iran, ki jo je predstavil ameriški državni sekretar Mike Pompeo, z besedami, da svet ne more sprejeti, da bi Washington sprejemal unilateralne odločitve za vse nacije.

“Kdo ste vi, da odločate v imenu Irana in sveta? Današnji svet ne sprejema več, da bi ZDA odločale zanj, saj so države neodvisne… Ta era se je končala! Šli bomo naprej po svoji poti s podporo naše nacije”, je dejal Rohani.

Na zaostritev ameriških sankcij se je oglasil tudi tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministra, ki je dejal, da želijo ZDA s svojimi grožnjami le izzvati konflikt, Iran pa bo ohranil diplomatsko držo in se ne bo pustil sprovocirati. Dejal je še, da je potrebno počakati na predloge Evropske unije glede reševanja jedrskega sporazuma brez ameriške podpore.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif pa je na okrnjenem srečanju zunanjih ministrov skupine G20 v Buenos Airesu dejal, da mora EU storiti več za ohranitev iranskega jedrskega sporazuma, saj samo politična podpora ni dovolj.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je včeraj zagrozil Iranu z “najmočnejšimi sankcijami v zgodovini”, če ne bo prišlo do spremembe smeri vlade v Teheranu, hkrati pa dodal, da je Washington pripravljen ukiniti vse sankcije in vzpostaviti polne diplomatske in trgovinske odnose, če bo Iran naredil “velike spremembe”. ZDA bodo z gospodarskim in vojaškim pritiskom zdrobile Iran, če ne bo spremenil obnašanja na Bližnjem vzhodu. Iran ne sme nikoli več imeti prevladujočega položaja na Bližnjem vzhodu, je poudaril Pompeo in dodal, da so nove sankcije šele začetek.

Zagrozil je tudi evropskim podjetjem, ki bodo sklepala prepovedane posle z Iranom.

Bivši direktor CIA Mike Pompeo je slednje izjavil v svojem prvem velikem zunanjepolitičnem govoru, odkar je prevzel funkcijo ameriškega državnega sekretarja. Iranu je še sporočil, da bodo ZDA “zagotovile svobodo plovbe po vodah v regiji, preprečevale in odgovarjale na iranske škodljive kibernetske dejavnosti in iskale iranske operativce in njihove pooblaščence Hezbolaha, ki delujejo po vsem svetu, in jih zmečkale.”

Izrazil je tudi upanje, da bo Iran izbral drugačno pot.

COMMENTS

Wordpress (0)