Židanov ne “orbanizaciji” Slovenje – Zavrnitev “velike koalicije” s SDS – TOPNEWS.si

Židanov ne “orbanizaciji” Slovenje – Zavrnitev “velike koalicije” s SDS

Židanov ne “orbanizaciji” Slovenje – Zavrnitev “velike koalicije” s SDS

Predsednik Židan predstavil deset zavez SD za razvojni preboj Slovenije med najboljše. Zaveze, ki jih je včeraj sprejelo predsedstvo SD-ja temeljijo na programu Samozavestna Slovenija. Ob tem je Židan komentiral tudi politično dogajanje, med katerim je ostro kritiziral politične nasprotnike predvsem SDS in komentiral prisotnost Orbana na nedavni konvenciji SDS v Celju.

Židan: “Ali res verjamemo, da si Slovenke in Slovenci, državljanske in državljani v letu, ki je pred obletnico priključitve Prekmurja Sloveniji, želimo “orbanizacijo” Slovenije. Naš odgovor je ne. Mi ne želimo države, kjer ima domovinsko pravico širjenje neresnic, ustrahovanja izgona tistih, ki mislijo drugače, zavračanja skupne usode in solidarnosti. Socialni demokrati smo drugačna alternativa.”

Židan se je dotaknil tudi morebitnih koalicijskih povezav po volitvah. V izjavi za medije je poudaril, “da v vladi, ki jo bo SD sestavila ali bo v njej sodelovala, ne bo radikalne desnice.” Pred tem je v intervjuju za enega od komercialnih medijev poudaril, da si je “v Cerarjevi koaliciji želel NSi. Tudi zdaj si želim vlado z NSi. Če bo naša stranka dobila največ glasov, jih bomo povabili.”

S tem se je Židan odzval na nekatere zapise v medijih, predvsem na Žigo Turka, ki se je nedavno zavzel za “veliko koalicijo”, ki bi, kot je zapisal “dokazala, da prepad med levico in desnico ni nepremostljiv in bistveno razelektrila napetosti med “partizani in domobranci”, ki še kar obvladujejo javni diskurz. Za veliko koalicijo so na levi, desni in sredini potrebni državniki, ki znajo, zmorejo in hočejo presegati delitve, ki imajo dovolj avtoritete na svojem polu, da delitve smejo presegati in najbolj pomembno, da imajo za seboj dovolj glasov”.

Židan, ki je včeraj “pokopal” veliko koalicijo, je kritiziral “stranke, ki volivce nagovarjajo zgolj s političnim bojem proti desnici. Označil jih je za nevredne podpore”. Pri tem je očitno imel v mislih predvolilno koalicijo Erjavec & Janković, kjer je prva zaveza, da stranka ne bo šla v koalicijo z Janezom Janšo. Sporazumu med prvakoma strank PS Zoranom Jankovićem in DeSUS Karlom Erjavcem o tako imenovanem levem bloku je očital, “da je pripomogel k poenotenju desnice”.

COMMENTS

Wordpress (0)