Ameriški predsednik Trump prižgal sod smodnika, svečano otvoritev veleposlaništva spremljajo protesti, število mrtvih se povečuje – TOPNEWS.si

Ameriški predsednik Trump prižgal sod smodnika, svečano otvoritev veleposlaništva spremljajo protesti, število mrtvih se povečuje

Ameriški predsednik Trump prižgal sod smodnika, svečano otvoritev veleposlaništva spremljajo protesti, število mrtvih se povečuje

Proslava ob otvoritvi novega ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu se bo začela ob 16. uri po lokalnem času, natanko na sedemdeseto obletnico ameriškega priznanja Države Izrael. Na jutrišnji dan pa Palestinci obeležujejo Nakbo oziroma Katastrofo, saj je bilo pred 70-imi leti na sto tisoče pripadnikov palestinskega naroda izgnanih ali pa so pobegnili s svojih domov v današnjem Izraelu.

Medtem ko Trumpova administracija trdi, da bo ta poteza privedla do večje stabilnosti v regiji, se kritiki bojijo prav nasprotnega: Palestinci, ki prav tako zahtevajo Jeruzalem ali vsaj njegov vzhodni del kot prihodnje glavno mesto svoje države, so začeli z množičnimi protesti, takoj po Trumpovi odločitvi.

Zaradi obletnice palestinskega izgona so se palestinski protesti nadaljevali tudi marca in aprila, izraelska vojska pa je odgovorila na njih nasilno, pri čemer je ranila stotine in ubila desetine neoboroženih protestnikov, kot tudi dva novinarja.

Veliki protesti na meji med Gazo in Izraelom, ubitih 12 Palestincev

Novi protesti na palestinsko-izraelski meji so izbruhnili na predvečer otvoritve ameriškega veleposlaništva, poroča AFP. Začela so prihajati tudi obvestila o mrtvih. National iz Združenih Arabskih Emiratov je najprej sporočil, da so ubili enega Palestinca, zatem sta ruski RT in izraelski Jerusalem Post poročala o dveh ubitih na meji med Gazo in Izraelom. Nemška tiskovna agencija DPA je nato sporočila, da je ubitih celo 7 palestinskih protestnikov, sklicujoč se na vire iz ministrstva za zdravstvo v Gazi. Med njimi je tudi 14-letni deček. AFP je nato številko dvignil na deset mrtvih, NBC pa na 12.

Twitter stran Conflict News je objavila oceno Izraelskih obrambnih sil (IDF), da je okoli 10 tisoč Palestincev zbranih na 10-ih različnih lokacijah na meji, ki protestirajo proti otvoritvi ameriškega veleposlaništva. Objavili so tudi posnetek izraelskega drona, ki potresa protestnike s solzilcem.

Čeprav svoje grožnje nikoli doslej ni uresničila, je islamistična organizacija Hamas, ki je na oblasti na območju Gaze, decembra sporočila Trumpu, da je ”odprl vrata pekla”. Bolj alarmantno za Washington je to, da je velik del mednarodne skupnosti glasoval proti Trumpovi odločitvi ali pa ostal vzdržan v Generalni skupščini OZN-a. Le devet držav članic je glasovalo proti resoluciji (v glavnem mikro državic kot so Marshallovi otoki in Nauru), s katero se je zahtevalo od ZDA, da umaknejo svojo odločitev glede priznanja Jeruzalema kot glavnega mesta.

ZDA se odrekajo vloge poštenega posrednika

Glavna kritika, ki jo Palestinci in številni drugi po svetu, pošiljajo Washingtonu, je, da se s svojo odločitvijo odrekajo svoje deklarativne vloge poštenega in nevtralnega posrednika, v več desetletnem teritorialnem sporu med Izraelci in Palestinci. ZDA so se, z drugimi besedami, s Trumpom čvrsto postavile na stran Izraela in sprejele njegovo lastninjenje celotnega Jeruzalema kot ”nedeljive in večne” prestolnice židovske države, s čimer je nevtralna rešitev o Jeruzalemu kot skupni prestolnici Palestincev in Izraelcev praktično umaknjena s pogajalske mize.

Bruce Riedel, bivši časnik CIA-e, ki sedaj upravlja Obveščevalni projekt na Instituciji Brookings, je v pogovoru za CNN ocenil, da je z napetostmi med Iranom in Izraelom v Siriji, sedaj predsednik Trump le “nekaj dni od metanja še enega soda bencina na ogenj s preselitvijo veleposlaništva v Jeruzalem”, kar je ”zelo nevarno”.

Po drugi strani, je ameriški veleposlanik v Izraelu David Friedman v petek novinarjem izrazil optimizem glede svojega prihoda v Jeruzalem: ”Na dolgi rok smo prepričani, da ta odloitev ustvarja priložnost in platformo za nadaljevanje mirovnega procesa na temelju stvarnosti, ne pa fantazij. Smo dokaj optimistični, da bo ta odločitev ultimativno ustvarila več in ne manj stabilnosti.”

Trump pravi, da je le ”prepoznal stvarnost’

Z drugimi besedami, Trumpova Bela hiša ocenjuje, da bo priznanje odprlo prostor za bolj realna pogajanja, saj bo dala Izraelu možnost pogajanj s pozicije moči in nato tudi, da pristane na koncesije in končno sklene mir s Palestino. Medtem pa je veleposlanik Friedman priznal, da ZDA ni zahtevala, niti dobila nikakršnih koncesij s strani Izraela v zameno za priznanje. Ameriški State Department se je vendarle omejil in poudaril, da ”ne zavzema stališča o vprašanjih končnega statusa, vključno s specifičnimi mejami izraelske suverenosti v Jeruzalemu in rešitvijo spornih mej”.

Friedman bo predsedoval ceremoniji posvetitve veleposlaništva v spremstvu namestnika državnega sekretarja Johna Sullivana, ministra za finance Stevena Mnuchina, Trumpovega zeta in visokega svetovalca predsednika Jareda Kushnerja, Trumpove hčerke Ivanke Trump in posebnega predstavnika za mednarodna pogajanja Jasona Greenblatta. Trump osebno se ne bo udeležil svečanosti ob odprtju veleposlaništva.

Trump je s svojo decembrsko odločitvijo o Jeruzalemu le izpolnil svojo predvolilno obljubo, ki jo je upravičil kot ”prepoznavanje stvarnosti, da je Jeruzalem izraelska prestolnica in sedež njegove vlade”. Kot v primeru nedavnega izstopa iz iranskega jedrskega sporazuma, gre za zelo rizično potezo, ki le poglablja že tako nevarne napetosti v regiji.

Analitiki: Zelo nevarno sporočilo regiji

Seveda, Jeruzalem, katerega vzhodno polovico si je Izrael de facto pripojil po vojni z arabskimi sosedi leta 1967, ni le točka nacionalnega, temveč tudi religijskega spora, glede na to, da se v njem nahajajo najsvetejši deli za žide kot tudi krščane in je hkrati tudi eno od najsvetejših mest za muslimane. Svečane otvoritve ameriškega veleposlaništva se bosta udeležila tudi kontroverzna ameriška pastorja John Hagee in Robert Jeffress, predstavnika fundamentalistične krščanske desnice, ki brezpogojno podpira Izrael in slednje odprto opravičuje z biblijskimi prerokovanji, povezanimi s Sodnim dnem.

”Vprašanje ni, kakšna bo regionalna reakcija, vprašanje je, kaj je legalno in kaj je pravilno”, opozarja Diana Buttu, analitičarka in bivša svetovalka palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, za CNN, ki doda, da Trump vsekakor ”pošilja sporočilo, da je (izraelska) zasedba ozemlja v redu”, kar je ”zelo nevarno sporočilo v regiji”.

Aaron David Miller, bivši ameriški pogajalec za Bližnji vzhod in podpredsednik Centra Wilson, prav tako opozarja, da Trump s to odločitvijo ni ”umaknil statusa Jeruzalema s pogajalske mize”, temveč je to vprašanje ”postavil v prvi plan in to v času, ko se nobena od strani ni pripravljena ali pa ni v stanju, da bi se pogajala okoli njega”. Edina rešitev po njegovem mnenju bi bila, da bi Trump predstavil mirovni načrt, v katerem bo Palestincem zagotovljena državnost in vzhodni del Jeruzalema kot prestolnica te države. V nasprotnem, je ”praktično gotovo, da ne bo sporazuma, verjetnost nasilja v Jeruzalemu pa se bo povečala”.

COMMENTS

Wordpress (0)