Francoski minister: Evropa ne sme sprejeti vloge ZDA kot globalnega policista, niti igrati vloge njenega vazala! – TOPNEWS.si

Francoski minister: Evropa ne sme sprejeti vloge ZDA kot globalnega policista, niti igrati vloge njenega vazala!

Francoski minister: Evropa ne sme sprejeti vloge ZDA kot globalnega policista, niti igrati vloge njenega vazala!

Francoski minister za gospodarstvo Bruno Le Maire je danes izjavil, da evropske države ne bi smele biti “vazali ZDA” potem, ko je ameriški predsednik Donald Trump sprejel odločitev o umiku ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma in ponovni uvedbi sankcij Iranu.

Le Maire je je dejal za radio Evropa-1, da Evropa ne ne bi smela sprejeti ZDA kot “globalnega gospodarskega policista” in da želi, da evropska podjetja, kljub Trumpovi odločitvi, nadaljujejo trgovanje z Iranom.

Francoski minister je predlagal ustanovitev evropskega telesa, ki bi imelo enaka pooblastila kot Ministrstvo za pravosodje ZDA, ki bi lahko kaznovalo tuja podjetja zaradi njihovih trgovinskih praks.

Trump je dejal, da jedrski sporazum iz leta 2015, ki je omogočil ukinitev sankcij Iranu, ni zadovoljiv. Evropske države opozarjajo, da bo njegova odločitev dvignila rizik konfliktov v regiji.

Šest velikih sil ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija je leta 2015 podpisalo jedrski sporazum z Iranom, ki je pristal na omejitev svojega jedrskega programa, za nagrado pa so mu bile ukinjene mednarodne sankcije.

Predsednik ZDA Donald Trump je v torek sporočil, da se ZDA umikajo iz tega sporazuma in hkrati Teheranu najavil uvedbo gospodarskih sankcij “najvišje stopnje”.

COMMENTS

Wordpress (0)