ASAD: ZDA podpirajo teroriste v Siriji, vendar se 3. svetovna vojna ne bo začela pri nas! – TOPNEWS.si

ASAD: ZDA podpirajo teroriste v Siriji, vendar se 3. svetovna vojna ne bo začela pri nas!

ASAD: ZDA podpirajo teroriste v Siriji, vendar se 3. svetovna vojna ne bo začela pri nas!

“Vsi vemo, da je edina misija, ki jo izvajajo ZDA v Siriji podpora teroristom, ne glede na njihova imena ali imena njihovih frakcij”, je dejal predsednik Sirije Bašar al Asad v intervjuju za grški Ekathimerini, ko je komentiral izjavo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je misija ZDA v Siriji zaključena.

“Edina zaključena ameriška misija v Siriji je bila, ko so pomagali tako imenovani Islamski državi pobegniti iz Rake, kar je dokumentirano z video-posnetkom. Vodje ID so pobegnile iz Rake proti Deir-ez-Zoru, da bi se borili proti sirski vojski. Druga zaključena misija je bila, ko so raketirali sirsko vojsko konec leta 2016 v Deir-ez-Zoru, ki so jo tedaj obkolili pripadniki ID”, je dejal Asad.

Pojasnil je, da je tedaj le sirska vojska branila to mesto, vendar je zaradi ZDA in njenih zaveznikov, padel v roke ID. Na vprašanje, ali je zaskrbljen, da bi se lahko Tretja svetovna vojna začela v Siriji, je Asad odgovoril nikalno, predvsem zaradi modrosti ruskih liderjev.

“Rusija ne bo dovolila Tretje svetovne vojne zaradi svoje politične modrosti”, je dejal Asad. Na vprašanje, kako komentira to, da ga je ameriški predsednik Donald Trump v enem od svojih tvitov imenoval “žival”(animal), je Asad dejal, da je vprašanje, če takšen besednjak predstavlja ameriško kulturo.

“Ko ste predsednik države, predstavljate moralo naroda prej, kot svojo osebno moralo. Takšen besednjak je zelo slab in menim, da ne obstaja država v svetu, ki ima takšen besednjak. Drugo, dobra stvar v zvezi s Trumpom je, ker se predstavlja na transparenten način, kar je v tem pogledu zelo dobro”, je dejal Asad. Po njegovih besedah, se v tej situaciji vede kot politik in predsednik države. “Kar se mene tiče osebno, me ne zanima, me osebno ne prizadene. Pomembno je, ali bo nekaj vplivalo name, na mojo državo, na našo vojno, teroriste in atmosfero, v kateri živimo”, je dejal Asad.

Sirija nima kemičnega orožja

Asad spomni, da Sirija nima kemičnega orožja že odkar se mu je odpovedala leta 2013.

“Mednarodna agencija za kemično orožje je izvedla preiskavo o tem in je jasno dokumentirala, da mi nimamo takšnega orožja”, je dejal Asad za Ekathimarini. Opomnil je, da so se “zgodbe Zahoda”, v katerih je Damask obtožen uporabe kemičnega orožja, začele po zmagi sirske vojske.

“To je farsa, zelo primitivna predstava, s ciljem, da bi napadli sirsko vojsko. Zakaj? To je najbolj pomemben del: ko so teroristi izgubili, so ZDA, Francija in Velika Britanija (ki so najbolj odgovorne za vojaško in finančno podporo teroristom), kot tudi njihovi ostali zavezniki, ki želijo destabilizirati Sirijo, izgubili enega od glavnih adutov. Zato so morali napasti sirsko vojsko, samo, da bi dvignili moralo teroristom in preprečili sirskim silam, da bi osvobodile še nekatera področja v Siriji”, je izjavil sirski predsednik.

COMMENTS

Wordpress (0)