(VIDEO) Kako je Zoran Janković ekskomuniciral Janeza Janšo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako je Zoran Janković ekskomuniciral Janeza Janšo

(VIDEO) Kako je Zoran Janković ekskomuniciral Janeza Janšo

Za župana Zorana Jankovića je bil včeraj dolg dan. Najprej je na Ljubljanskem gradu skoraj pol ure sprejemal goste ob 9. maju, pred slavnostno sejo mestnega sveta, na kateri so podelili priznanja in nagrade mesta Ljubljana. Zatem je sledil daljši govor župana ob Dnevu Ljubljane, v katerem je Janković povzel svoje dosežke v obdobju županovanja od 2006 do danes. Pri tem je omenil tudi priznanja in nagrade, kjer je posebej izpostavil Red prijateljstva, ki mu ga je podelil predsednik Rusije Vladimir Putin za njegov prispevek h krepitvi slovensko ruskih odnosov in ohranjanja spomina na ruske in sovjetske vojake, ki so padli na slovenskem ozemlju v času 1. in 2. svetovne vojne. Janković se je v slavnostnem govoru dotaknil tudi državne politike in tako rekoč ekskomuniciral predsednika SDS Janeza Janšo.

“Ne bi bil jaz, če se ne bi lotil tudi enega dela naše državne politike. Dolgo je bilo vprašanje, ali bom šel na te volitve, ali ne. Pogovarjal sem se tako z gospodom Cerarjem kot gospodom Židanom o eventualnem sodelovanju v stranki. In na koncu sem se odločil, da mi kot stranka ne gremo na volitve iz enega samega razloga. ker ne želim drobiti sile na levici. Potem sem naredil tiskovno konferenco. Sem povedal, da bom naredil vse, to je bil drugi korak, da vlade ne dobi Janez Janša, ker njegovih pet let, je bilo res preveč za to državo. In veste, prej sem govoril o stranki, ki piše v Bruselj proti Ljubljani. Govoril sem o stranki, ki hodi in punta ljudi pri ključnih projektih. Govorim o prenovi tržnice, govorim o Plečnikovem štadionu, govorim o kanalu C-0, ki teče čez Ježico. Ampak, tisto, kar pa lahko očitam mirno, so samo štiri točke: Prvič, prodajo Mercatorja leta 2005 pod mizo; Drugič, vzeti tretjino proračuna Ljubljani leta 2006; Tretjič, “zloglasni” ZUJF, ki je vse prizadel v tej državi; In kar je najhujše za enega bivšega predsednika vlade je to, da, ko ni bil več predsednik vlade, ko je bil zamenjan, je pozival trojko in s tem ponujal suverenost Slovenije tujcem v roke. A si vi predstavljate, da nekdo to naredi in da spet kandidira, da bi bil predsednik vlade. In zato sem se odločil, da pozovem vse stranke, ki želijo, v podpis sporazuma o levem bloku. Imamo samo dve točke: Prva točka je zaveza, pisna zaveza, da ne gre v koalicijo s SDS-om in druga točka, ker se mi zdi pa pomembna, ki velja za vse programe, pa tudi, če jih ne berem, da vsaka stranka, ki bo to podpisala, postavi človeka na prvo mesto. V vseh svojih programih, človeka na prvo mesto in zaščito narave. Ostalo pišite programe. Imam danes tu dva predsednika strank, sedita skupaj ne, tako, da dobrodošla. Moram povedati, da vas vidim in da oba vabim k podpisu. Tu na gradu imamo dve krasni poročni dvorani. Mateja Valentan Avbelj, direktorica gradu, tega bisera Ljubljane, vam bo odstopila to dvorano, da se zmenita tudi za naprej. Dogovorite se… obenem, ker je tu že sklepčnost vlade, lahko naredite sejo vlade spoštovani predsednik in tudi dorečete še tisto, kar imate odprto. To je moje sporočilo …”

Dobro uro po sprejemu za goste na Ljubljanskem gradu se je Janković oglasil na Kersnikovi 5 na sedežu stranke Desus, kjer ga je že čakal predsedednik Karel Erjavec, ki je dejal, da Zorana Jankovića vidi kot edino osebo na levici, ki lahko poveže vse tri stranke, kar so nekateri novinarji razumeli kot ponudbo, da prevzame mandatarstvo v eventualni levosredinski vladi. Na izrecno vprašanje, ali bi bil Zoran Janković DeSUS-ov kandidat za mandatarja, je Janković odgovoril: ” Ah kje, o tem ni bilo govora.”

S podpisom sporazuma Jankovič – Erjavec se je, kot je dejal Erjavec, “začel proces, ki se lahko konča s tem, da bomo 3. junija izvolili levosredinsko vlado, katere glavne prioritete so, da Slovenija ostaja socialna država in da ne prihaja do nepotrebne prodaje državnega premoženja. Zorana Jankovića vidim v tem trenutku kot edino osebo na levici, ki je sposobna povezati vse tri stranke, ki so tvorile to koalicijo… Jankovića vidim kot nekoga, ki zna izpeljati projekte. Na ravni države potrebujemo to energijo, moč, da izpeljemo projekte in izpeljemo jih lahko samo, če bomo imeli levosredinsko vlado. Z desno vlado bomo imeli scenarij, ki ga vidimo pri sosedih. Hrvaška želi spreminjanje zgodovine, Avstrija nima občutka za solidarnost in za različnost. Prav to pa Janković zelo poudarja: da se moramo znati povezati v svoji različnosti.”

Erjavec je še dejal, da ocenjuje, da obstaja nevarnost, da pride do situacije, ko bo Slovenija lahko dobila desno vlado. “Vidimo tudi, da zaenkrat po vseh javnomnenjskih anketah vodi SDS in lahko pride do situacije, da bo relativna zmagovalka teh volitev. In seveda tisti, ki prvi sestavlja vlado, ima ponavadi tudi določeno prednost. In glede na razmerja, ki trenutno veljajo, vidimo, da bi lahko celo prišlo do oblikovanja desne vlade. Seveda Desus ne želi sodelovati v tem procesu in zato smo tudi prvi podpisali ta sporazum. Glavni problem, ki ga sam opažam, moram reči, da se mi ne more odrekati, da imam politično kilometrino, da sem izkušen politik, vidim v tem, da so se na levi strani stranke razdrobile. Imamo vrsto strank, ki dosegajo določen rezultat, vendar ta rezultat ne bo zagotavljal možnosti, da lahko sestavimo levosredinsko vlado. In zato pozivam tudi ostali dve stranki iz koalicije, tukaj mislim na Stranko modernega centra in na socialdemokrate, da se nam pridružijo pri oblikovanju tega bloka…”

Tako Erjavec, Jankovič pa je omenil medle odgovore na soočanjih glede vstopa v koalicijo s SDS-om. “Naredili smo sporazum in v njem navedli samo dva člena, na podlagi katerih lahko vsaka stranka naredi svoj program. Prvi pogoj je, da se pisno zavezujejo, da ne gredo v vlado z Janezom Janšo. Na soočenjih so odgovori tako medli, ta dogovor pa ne dopušča možnosti, da bi bili med obema opcijama. Kdor bo pustil to vprašanje odprto, že nakazuje možnost, da se pridruži Janši.”

Erjavec pa je ponovil, da želijo povezati stranke v levi blok. “Kmalu bo jasno, kdo so te stranke. Ves čas se mi očita, da bom jaz prvi skočil v vlado z Janšo. Kdor resno želi levo sredinsko vlado, naj pride zraven….Nas skrbi, da bo nizka volilna udeležba levih volivcev, ki se niti ne bodo znali odločati, ker je toliko teh strank. In jaz mislim, da bo ta sporazum dal en nov zagon. Poglejte koliko novinarjev je danes tukaj. Poglejte, kakšna bo reakcija SDS-a. Gotovo ne bo pozitivna. Gotovo ne bodo ploskali. In jaz mislim, da ta sporazum gotovo pomeni mobilizacijo volivcev, ki bi lahko ostali doma. In če se to zgodi, potem zagotovo dobimo desno vlado. Kar se pa tiče mojih kolegov v levem bloku (Židana in Cerarja), ker ju drugače ne morem opredeliti, sem pa prepričan, glede na to, da sta oba precej neizkušena, od predsednika vlade v odstopu, do predsednika SD, nimata še tiste politične kilometrine, ki jo ima recimo gospod Zoran Janković (Jankovič protestira, da je nima) ali pa Karel Erjavec ali pa Janez Janša, bodo spoznali, ko se bo bližal 3. junij, da je potrebna povezanost med strankami, ki so parlamentarne in, ki so na levem bloku.”

COMMENTS

Wordpress (0)