Predal akreditive predsedniku in že začel ukazovati državi gostiteljici: Nov Trumpov veleposlanik naredil škandal v Nemčiji! – TOPNEWS.si

Predal akreditive predsedniku in že začel ukazovati državi gostiteljici: Nov Trumpov veleposlanik naredil škandal v Nemčiji!

Predal akreditive predsedniku in že začel ukazovati državi gostiteljici: Nov Trumpov veleposlanik naredil škandal v Nemčiji!

Prvi dan, ko je uradno prevzel funkcijo ameriškega veleposlanika v Nemčiji, je Richrd Grenell izzval diplomatski incident, zaradi katerega je bil nemudoma javno opozorjen.

Le nekaj ur potem, ko je izročil akreditive nemškemu predsedniku Franku-Walterju Steineierju je ameriški veleposlanik v Nemčiji s svojo izjavo na Twitterju prestopil mejo diplomatske olikanosti.

Namreč, takoj, ko je njegov predsednik Donald Trump objavil, da se bodo ZDA umaknile iz iranskega jedrskega sporazuma, je veleposlanik Grenell na svojem Twitter profilu napisal, da bi se nemška podjetja, ki poslujejo z Iranom, prav tako morala umakniti iz teh poslov, saj bo vsak, ki posluje z Iranom utrpel posledice zaradi sankcij ZDA.

Takšen ton novega veleposlanika ZDA v Nemčiji pa ni naletel na odobravanje. Na družbenih mrežah so ga takoj opomnili, da se ne bi smel tako vesti v državi gostiteljici in da je pokazal aroganco in pomanjkanje takta.

“Sporočilo vsem ameriškim veleposlanikom: če želite dobre odnose z mediji, kljubujte predsedniku, ki vas je imenoval. Karkoli boste počeli, NE predstavljajte stališč predsednika ZDA”, mu je sporočil izkušeni politik Ari Fleischer, nekdanji sekretar za tisk bivšega ameriškega predsednika Georga Busha mlajšega.

Najbolj ostro sporočilo je veleposlaniku Grenellu poslal nekdanji nemški veleposlanik v ZDA in Veliki Britaniji, izkušeni diplomat Wolfgang Ischinger, ki mu je napisal, da ne more izdajati ukazov državi gostiteljici.
“Moj nasvet po dolgi veleposlaniški karieri: pojasnite politiko svoje države, lobirajte za državo, ki je vaš gostitelj – vendar nikoli ne govorite državi gostiteljici, kaj naj dela, če se želite izogniti težavam“, je svetoval Ischinger novoimenovanemu ameriškemu veleposlaniku preko Twitterja.

Med Grenellovimi kritiki se je znašla tudi predsednica nemških socialdemokratov Andrea Nales, ki meni, da bi moral Trump izbrati za veleposlanika nekoga z malce več občutka za diplomacijo.

“Nisem tista, ki bo učila ljudi o finesah in umetnosti diplomacije, še posebej ne ameriškega veleposlanika. Vendar menim, da on res potrebuje mentorstvo”, je dejala Nalesova.

COMMENTS

Wordpress (0)