Trump odstopa od iranskega jedrskega sporazuma: Uvaja najhujše možne sankcije Iranu! – TOPNEWS.si

Trump odstopa od iranskega jedrskega sporazuma: Uvaja najhujše možne sankcije Iranu!

Trump odstopa od iranskega jedrskega sporazuma: Uvaja najhujše možne sankcije Iranu!

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da bodo ZDA odstopile od jedrskega sporazuma z Iranom in mu ponovno uvedle sankcije.

Sankcije so bile Iranu ukinjene s podpisom omenjenega sporazuma leta 2015. Trump je najavil tudi dodatne ekonomske ukrepe pritiska na Iran, tako, da bodo tokratne sankcije na “najvišji stopnji”.

“Čez nekaj trenutkov bom podpisal predsedniški memorandum o uvedbi ameriških jedrskih sankcij iranskemu režimu. Uvedli bomo najvišjo stopnjo ekonomskih sankcij”, je dejal Trump.

Dodal je, da bi se lahko vsaka država, ki bo pomagala Iranu v težnji do jedrskega orožja, prav tako znašla na udaru ostrih sankcij ZDA.

“Amerika ne bo talec jedrskega izsiljevanja”, je dejal ameriški predsednik.

“Iranski jedrski sporazum je grozen, enostranski dogovor, ki ni prinesel miru, niti ga bo kdajkoli prinesel”, je dejal Trump in dodal, da “ima dokaze, da je Iran lagal” o naravi svojih aktivnosti.

Izrael in Savdska Arabija sta medtem podprla ameriško odločitev

Sporazum iz leta 2015 med Iranom in vodilnimi svetovnimi silami je zmanjšal napredek jedrskih aktivnosti Teherana in ustvaril “najmočnejši revizorski sistem na svetu”, trdijo v Organizaciji Združenih narodov.

S tem sporazumom se je Teheran pred tremi leti obvezal, da bo ustavil jedrski program v zameno za ukinitev sankcij.

Iz Irana so sporočili, da ne bodo ostali pasivni, če ameriški predsednik sprejme odločitev o izstopu iz mednarodnega jedrskega sporazuma, kot tudi, da so pripravljeni na najhujši scenarij.

“Če bodo Združene države začele konflikt z Iranom, ne bomo ostali pasivni”, je dejal Ali Shamhani, sekretar Vrhovnega sveta za nacionalno varnost Irana.

Iranski predsednik Hasan Rohani je sporočil, da bo Iran ostal v jedrskem sporazumu tudi brez ZDA in da je po pogovorih s podpisnicami iz Evropske unije pripravljen slediti zavezam. Dodal je, da je Trump že večkrat spodkopaval mednarodne sporazume.

Evropske podpisnice sporazuma Velika Britanija, Nemčija in Francija so izrazile obžalovanje zaradi Trumpove poteze.

Visoka predstavnica EU-ja za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini je druge države pozvala k nadaljnjemu spoštovanju sporazuma in izrazila zaskrbljenost predvsem zaradi obnovitve sankcij. Evropska unija je potrdila podporo sporazumu. Bruselj se je zavezal za njegovo nadaljnje učinkovito izvajanje. Unija je pripravljena spoštovati dogovor toliko časa, dokler se bo Iran držal svojih obvez.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je sporočil, da si bo Francija v prihodnje prizadevala za širši obseg iranskega sporazuma, ki bi poleg jedrskega orožja vključeval tudi balistični program in iransko delovanje na Bližnjem vzhodu – za kar si prizadeva tudi Trump.

Oglasil se je tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama, ki je leta 2015 podpisal sporazum. Med drugim je zapisal: “Menim, da je ogrozitev obstoja sporazuma, brez vsake iranske kršitve, resna napaka.”.

“Brez sporazuma lahko ZDA ostanejo pred odločitvijo med jedrsko oboroženim Iranom ali novo vojno na Bližnjem vzhodu,” je dodal in izrazil obžalovanje za izgubljenimi leti diplomatskega dela, ki so tudi ZDA delala varnejše.

“Sporazum deluje, to mnenje delijo evropski zavezniki, neodvisni strokovnjaki in trenutni obrambni minister ZDA James Mattis. Odstop od sporazuma obrača hrbet najtesnejšim zaveznikom in sporazumu, ki so ga dosegli naši vodilni diplomati, znanstveniki in obveščevalci.”

COMMENTS

Wordpress (0)