Prva žrtev Trumpovega odstopa od iranskega jedrskega sporazuma je ameriški Boeing, ki bo izgubil posel, vreden 20 milijard dolarjev – TOPNEWS.si

Prva žrtev Trumpovega odstopa od iranskega jedrskega sporazuma je ameriški Boeing, ki bo izgubil posel, vreden 20 milijard dolarjev

Prva žrtev Trumpovega odstopa od iranskega jedrskega sporazuma je ameriški Boeing, ki bo izgubil posel, vreden 20 milijard dolarjev

Z odločitvijo o umiku ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma, je ameriški predsednik Donald Trump ogrozil več milijard dolarjev vredne sporazume Boeinga glede obnove iranske zastarele komercialne letalske-flote.

Največja svetovna letalska družba Boeing ima sklenjene pogodbe o prodaji letal iranskim letalskim družbam v višini 20 milijard dolarjev po kataloški ceni. Število dogovorjenih letal za Iran je sicer majhno v primerjavi s celotnim obsegom naročil Boeinga, ki je prvo četrtletje letošnjega leta zaključil z neizvršenimi naročili za več kot 5.800 letal, med katerimi je več kot 4.600 naročenih modelov Boeinga 737.

Boeing je sporočil, da v svojo knjigo naročil ni vključil iranskih pogodb, tako da podatek, vezan za neizpolnjena naročila, ostaja nespremenjen.

Televizija CNBC pa je komentirala, da je nasprotno od Boeinga, njegov evropski rival Airbus vključil svoje pogodbe z iranskimi letalskimi družbami v svojo knjigo naročil.

“Po sporočilu predsednika Trumpa, se bomo posvetovali z ameriško vlado o nadaljnjih korakih”, je pozno sinoči navedel Boeing v sporočilu za javnost.

Delnice Boeinga so ob izteku včerajšnjega dne na borzi padle za 0,6 odstotka.

Trump je včeraj sporočil, da bo obnovil sankcije proti Iranu, ki so bile ukinjene s podpisom iranskega jedrskega sporazuma leta 2015, ko je Iran pristal na omejitev jedrskega programa, kar je omogočilo sklenitev poslov z iranskimi letalskimi družbami.

Boeing je decembra 2016 objavil največje število svojih aranžmajev z iranskimi letalskimi družbami, ki obsega 80 letal za Iran, med katerimi je 50 modelov 737 MAX 8. Aprila 2017 je letalska družba Iran Aseman Airlines podpisala sporazum o nakupu še 30 letal Boeing 737 MAX, z možnostjo nakupa še dodatnih 30 tovrstnih letal.

Ko je Boeing obvestil javnost o sklenitvi posla z iranskimi letalskimi družbami, je zagotavljal, da bo to naročilo zagotovilo 100.000 dodatnih delovnih mest v ZDA. Richard Aboulafia, podpredsednik v svetovalni Teal Skupini, ki svetuje različnim letalskim družbam, je za CNBC izjavil, da četudi bodo sporazumi Boeinga z iranskimi letalskimi družbami popolnoma razveljavljeni, to verjetno ne bo imelo veliko vpliva na Boeing. Ni pa pojasnil razlogov, zakaj ne.

COMMENTS

Wordpress (0)