Trump čestital Putinu in povedal kaj pričakuje od ruskega kolega! – TOPNEWS.si

Trump čestital Putinu in povedal kaj pričakuje od ruskega kolega!

Trump čestital Putinu in povedal kaj pričakuje od ruskega kolega!

Predsednik ZDA Donald Trump je čestital predsedniku Rusije Vladimirju Putinu ob prevzemu nove (stare) dolžnosti, je izjavila je tiskovna predstavnica Bele hiše Sara Sanders.

“Predsednik Trump je čestital predsedniku Putinu in izrazil upanje, da bomo, upajmo, vzpostavili dobre odnose z Rusijo“, je dejala Sandersova na rednem briefingu.

Vladimir Putin je na včerajšnji svečani inauguraciji prisegel kot novi predsednik Rusije in prevzel nov šestletni mandat.

Sicer pa je bila Putinova prva poteza po prevzemu dolžnosti predsednika države predlog ruski Državni dumi, da potrdi Dmitrija Medvedeva kot premierja, so sporočili iz Kremlja. Ruska vlada je na dan predsednikove inauguracije odstopila. Medvedev ima 52 let. Zadnjih šest let je bil na čelu ruske Vlade. Pred tem je bil štiri leta predsednik države.

Vladimir Putin je včeraj prevzel dolžnost predsednika Rusije. V veliki palači Kremlja je izrekel naslednje besede: “Prisegam, da bom v skladu s pristojnostmi predsednika Ruske Federacije spoštoval in varoval pravice in svoboščine ljudi in državljanov, spoštoval in ščitil Ustavo Ruske Federacije, varoval suverenost in neodvisnost, varnost in celovitost države in vdano služil narodu”.

Za Putina je to četrti mandat na položaju šefa države. Kopija Ustave, na kateri je Putin prisegel, je bila narejena posebej za takšne priložnosti leta 1996.

Od tedaj so jo uporabili pri vseh inauguracijah doslej.

Putin vodi državo od decembra 1999, ko ga je takratni ruski predsednik Boris Jelcin postavil za začasnega predsednika. Na čelo Rusije je bil izvoljen maja 2000.

Putin, ki je bil marca letos ponovno izvoljen za predsednika Rusije se je sprehajal iz svoje pisarne skozi predsedniško palačo vse do popolnoma novega državnega avtomobila ruske izdelave znamke Cortege, s katerim so ga prepeljali v veliko palačo Kremlja.

Eden od gostov na Putinovi inauguraciji je bil tudi hollywoodski igralec Steven Seagal s soprogo. Slovesnosti se je v Kremlju udeležilo okoli 5000 ljudi.

Predsedniške volitve v Rusiji so bile 18. marca letos, ko je Putin prepričljivo zmagal z 76,69 odstotkov osvojenih glasov.

COMMENTS

Wordpress (0)