Mogherini: Netanyahu ni dokazal, da Iran krši jedrski sporazum! – TOPNEWS.si

Mogherini: Netanyahu ni dokazal, da Iran krši jedrski sporazum!

Mogherini: Netanyahu ni dokazal, da Iran krši jedrski sporazum!

Bruselj – Visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini je ocenila, da obtožbe izraelskega premiera Benjamina Netanyahua, da je Teheran imel jedrske ambicije, ne kažejo, da Iran trenutno krši mednarodni jedrski sporazum iz leta 2015.

“To, kar sem videla iz prvih poročil je, da premier Netanyahu ni postavil pod vprašaj postopanja Irana do sporazuma”, je dejala Mogherini, ki je poudarila, da je predvsem Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) tista, ki je pristojna za oceno, ali se Iran drži sporazuma. Postregla je tudi s podatkom, da je IAEA doslej izdelala 10 poročil, v katerih je potrdila, da se Iran popolnoma drži zavez iz iranskega jedrskega sporazuma.

“To je zaradi tega, ker je IAEA edina nepristranska mednarodna organizacija, ki je zadolžena za nadzor nad jedrskimi obveznosti Irana”, je dejala Mogherinijeva.

Pred tem je iranski minister za zunanje zadeve Mohammad Javad Zarif dejal, da so obtožbe Izraela o jedrskih ambicijah Teherana “stare obtožbe”, s katerimi se je v preteklosti že ukvarjala Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

Netanyahu je sinoči izjavil, da je njegova vlada prišla do “pol tone” tajnih iranskih dokumentov, ki kažejo, da je imel Teheran program jedrske oborožitve.

Izraelski premier je slednje označil kot “velik obveščevalni dosežek” in trdil, da omenjeni dokumenti kažejo, da je Iran lagal glede svojih jedrskih ambicij, preden je leta 2015 podpisal tako imenovani jedrski sporazum s svetovnimi silami.

Sicer pa Iran zanika, da bi kadarkoli težil k temu, da bi se oskrbel z jedrskim orožjem in da pri celi stvari gre le za izraelsko propagando.

Ameriški predsednik Donald Trump bi moral do 12. maja sprejeti odločitev o tem, ali se bodo Združene države Amerike umaknile iz iranskega jedrskega sporazuma, medtem ko izraelski premier Netanyahu s svojimi pozivi pritiska na ameriškega predsednika Trumpa, da ZDA odstopijo od sporazuma, poudarja ameriška agencija Associated Press. Izraelski časnik Haaretz pa je napisal, da premier Natanyahu poskuša, a ne uspe, pokopati iranski jedrski sporazum, še preden ga ameriški predsednik Donald Trump dejansko “ubije”.

Pripravlja se izraelska diplomatska ofenziva

Ameriški predsednik Donald Trump je javnosti spregovoril 30 minut po Natanyahujevem govoru in dejal, da govor izraelskega premiera kaže, da je sam imel 100% prav, ko je kritiziral iranski jedrski sporazum.

Natanyahu se je sinoči po telefonu pogovarjal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemško kanclerko Angelo Merkel glede informacij, ki jih je razkril glede iranskega jedrskega oborožitvenega programa. Netanyahujev urad je preko Twitterja sporočil, da bo Izrael v naslednjih dneh poslal ekipe strokovnjakov, ki bodo z Nemčijo in Francijo delile podatke, ki jih je pridobil Izrael glede iranskih naporov v zvezi z izdelavo jedrskega orožja.”

Natanyahu se je v zvezi s tem pogovarjal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, pogovor pa se je nanašal tudi na Sirijo. Dogovorila sta se, da se bosta srečala čimprej.

Netanyahu je še povedal, da namerava glede pridobljenih dokumentov o iranskem jedrskem oborožitvenem programu informirati tudi britansko premierko in kitajskega predsednika.

COMMENTS

Wordpress (0)