Vili Kovačič zasebno kot državljan K. na listo “novinarja” Požarja, stranka Davkoplačevalci se ne damo več, pa ne – TOPNEWS.si

Vili Kovačič zasebno kot državljan K. na listo “novinarja” Požarja, stranka Davkoplačevalci se ne damo več, pa ne

Vili Kovačič zasebno kot državljan K. na listo “novinarja” Požarja, stranka Davkoplačevalci se ne damo več, pa ne

Zadnje ure pred vložitvijo kandidatnih list vlada predvsem v zunajparlamentarnih strankah prava drama. Rok za vložitev kandidatur na volilne komisije volilnih enot se sicer izteče v četrtek, 3. maja. Kandidature morajo stranke podkrepiti s podpisi treh poslancev ali podpisi volivcev. Za vložitev kandidature morajo v vsaki volilni enoti priložiti 100 oziroma 50 podpisov volivcev, odvisno od načina določanja kandidatnih list, ki ga imajo stranke zapisane v statutu.

Stranki Davkoplačevalci se ne damo več, ki ji predseduje Vili Kovačič, očitno ni uspelo zbrati dovolj podpisov za kandidature v volilnih enotah. Poleg tega je propadel poskus povezovanja z Združeno desnico Aleša Primca in Franca Kanglerja s strankama Glas za otroke in družine in Novo ljudsko stranko Slovenije.

Kovačič naj bi računal na tri podpise poslancev stranke SDS Janeza Janše, ki pa jih očitno ni dobil. Dinamika političnega dogajanja predvsem v zunajparlamentarnih strankah je tako kljub praznikom v teh dneh očitno na vrhuncu, saj imajo stranke le še en dan za vložitev kandidature in sicer četrtek do polnoči. Prav zdaj pa poteka sestanek liste Bojana Požarja, na kateri naj bi potrdili kandidaturo Vilija Kovačiča.

Na koncu naj bi obveljalo, da Vili Kovačič nastopi na Listi novinarja Bojana Požarja, vendar brez stranke Davkoplačevalci se ne damo več. Prišlo je namreč do hude krvi, saj se Jože Duhovnik in Damir Josipovič nista strinjala, da bi se Davkoplačevalci pridružili Požarju. Spor je nastal tudi zaradi imena, saj se niso mogli dogovoriti, kakšno naj bi bilo ime skupne liste. V prihodnjih dneh se lahko zgodi, da bo Vili Kovačič izgubil mesto predsednika stranke zaradi solo akcije s Požarjem.

Jože Duhovnik je namreč dal platformo Krščansko demokratske stranko, iz katere je nastala oziroma v katero se je preimenovala nova stranka Davkoplačevalci se ne damo več. Kako se bo končala prava drama znotraj stranke Vilija Kovačiča Davkoplačevalci se ne damo več, kot tudi pod kakšnimi pogoji je Kovačič prestopil oziroma bo kandidiral na listi Bojana Požarja kroži več informacij. Kovačiču naj bi Požar postavil precej poniževalne pogoje za nastop na njegovi listi od avtorizacije nastopov do prepovedi samostojnega nastopanja.

Zanimivo je, da je vmes že bil narejen dogovor med Novimi socialdemokrati Milana Balažica in Andreja Magajne ter Kovačičevimi davkoplačevalci, vendar je zadeva padla v vodo potem, ko se je pokazalo, da nimajo zbranih podpisov za vložitev kandidatur. Danes je po podatkih Državne volilne komisije kandidatne liste vložilo 15 političnih strank. V vseh osmih volilnih enotah so to storili v strankah SMC, SDS, SD, DeSUS, Lista Marjana Šarca, Dobra država, SNS in Zedinjenja Slovenija.

V sedmih volilnih enotah so kandidature zaenkrat vložili v NSi in Stranki Alenke Bratušek. SLS je svoje kandidate doslej predlagala v petih volilnih enotah, stranka Andrej Čuš in Zeleni Slovenije pa v štirih. Glede na to, da tako tako Dobra država Bojana Dobovška kot tudi Stranka Alenke Bratušek kandidirata s podpisi poslancev, lahko domnevamo, da sta si Bratuškova in Dobovšek pomagala s podpisi poslancev pri kandidaturah.

Poleg tega so kandidatne liste v eni volilni enoti vložile tudi zunajparlamentarne Stranka slovenskega naroda (Maribor), Naprej Slovenija (Kranj) in Gospodarsko aktivna stranka (Novo mesto).

COMMENTS

Wordpress (0)