Nekaj se pripravlja! Po Turčiji tudi Nemčija umaknila zlato iz tujine: Rezerve tajno prepeljali domov! – TOPNEWS.si

Nekaj se pripravlja! Po Turčiji tudi Nemčija umaknila zlato iz tujine: Rezerve tajno prepeljali domov!

Nekaj se pripravlja! Po Turčiji tudi Nemčija umaknila zlato iz tujine: Rezerve tajno prepeljali domov!

Nemška centralna banka Bundesbank je prvič organizirala razstavo svojih ogromnih zlatih rezerv, potem ko je iz trezorjev v tujini umaknila polovico deponiranih zlatih palic.

Nemške zlate rezerve, v vrednosti bajeslovnih 117 milijard evrov in teže 3.400 ton, so druge največje v svetu, takoj za ameriškimi, del zlatih rezerv pa so sedaj razstavili v Muzeju denarja v Frankfurtu, finančnem centru Nemčije, piše britanski Telegraph.

To je prvič, da ima javnost priložnost videti dolgo očem skrito impozantno kolekcijo, vključno z zlatimi palicami in kovanci, tudi iz davnih časov.

Da bi obvarovali svoje zlato pred dosegom sovjetskih rok, v primeru morebitne invazije med hladno vojno in tudi zaradi drugih zgodovinskih razlogov, je Nemčija shranila zlate palice v trezorje centralnih bank v New Yorku, Londonu in Parizu. Med hladno vojno je vlada Zahodne Nemčije premestila 98 odstotkov svojih zlatih rezerv v tujino.

Pred šestimi leti, natančneje leta 2012, so objavili tajno poročilo Federalne revizorske pisarne, v katerem so predstavniki centralne banke kritizirali neizvajanje rednih nadzorov deponiranega zlata na kraju samem. Leto dni kasneje je Bundesbanka sporočila, da bo vrnila domov polovico od 270.000 zlatih palic zaradi spremembe geopolitičnega konteksta.

Nekateri analitiki trdijo, da je bil pravi razlog umika zlata javni in politični pritisk, še posebej v luči dolžniške krize v evro območju, ko se je na zlato gledalo kot na varno zatočišče.

Nemške zlate palice so pripeljali domov v seriji tajnih transportov iz ameriških Federalnih rezerv, Banke Anglije in Banke Francije.

Do konca lanskega leta so precej pred predvidenim rokom domov pripeljali polovico rezerv.

Celotne rezerve iz Francije – okoli 90 ton – so prepeljali v Frankfurt, medtem ko je v New Yorku ostalo nekaj več kot 1.200 ton in okoli 430 ton v Londonu, kot rezerva za nakup tuje gotovine v primeru valutne krize.

Zlate palice sedaj hranijo v kleti Bundesbanke v Frankfurtu, ki jo varuje nemška zvezna policija.

Nemške zlate rezerve so ustanovili po Drugi svetovni vojni, ko se je razcvetel izvoz, kar je imelo za posledico veliki trgovinski presežek z drugimi državami.

Te suficite so konvertirali v zlato na podlagi Bretton Woodskega sporazuma (mednarodni sporazum, dosežen na konferenci predstavnikov 44 držav, 1.-22. julij 1944 v Bretton Woodu, v ameriški državi New Hamphshire, o reševanju povojnih monetarnih in finančnih problemov, ki je do danes ostal temelj v mednarodnih odnosih v tej sferi).

Nemška afiniteta do zlata se je oblikovala zaradi hiperinflacije, ki je pretresala Weirmarsko republiko v dvajsetih letih prejšnjega stoletja.

Nemci slovijo prav tako po konzervativnem odnosu do denarja, radi “počistijo” vsak dolg in prisegajo na plačevanje z gotovino in ne s “plastičnim denarjem”.

Na razstavi “Gold – Schätze in der Bundesbank“, ki je odprta do septembra letos, so razstavili najvrednejše eksponate, med katerimi je tudi zlata palica, vlita leta 1917 v Londonu, kot tudi zlati kovanci iz časa rimskega cesarja Konstantina, posebno mesto so dobili kovanci, izdelani iz zlata iz reke Reine in Donave, piše Frankfurter Allgemeine.

“Mislim, da ni teme, ki bi bolj privlačila pozornost, kot je zlato. To smo naredili, da bi državljanom pokazali, da so zlate palice tukaj, da bi pokazali transparentnost “, je izjavil član Izvršnega odbora Bundesbanke Carl-Ludwig Thiele.

COMMENTS

Wordpress (0)