Kim Jong-Un: To bom storil pred vsem svetom! – TOPNEWS.si

Kim Jong-Un: To bom storil pred vsem svetom!

Kim Jong-Un: To bom storil pred vsem svetom!

Severnokorejski lider Kim Jong-un je v času srečanja s predsednikom Južne Koreje Jae-inom dejal, da bo v mesecu maju zaprl področje, namenjeno izvajanju jedrskih poskusov, slednje pa namerava storiti pred očmi vsega sveta, je včeraj sporočil kabinet južnokorejskega predsednika.

Severnokorejski državni mediji so v petek med srečanjem liderjev obeh Korej sporočili, da bo Pjongjang takoj ustavil jedrske in raketne poskuse, zaprl lokacijo, namenjeno jedrskim poskusom in namesto tega delal na gospodarski rasti in miru.

Kim Jong-un je kolegu Moonu Jae-inu potrdil te navedbe in pojasnil, da bo povabil strokovnjake in novinarje iz ZDA in Južne Koreje, da bi zagotovili “transparentnost” odstranjevanja naprav, so sporočili iz kabineta južnokorejskega predsednika.

“Čeprav so po naravi sovražno nastrojene do Severne Koreje, bodo ZDA, takoj, ko se bodo začela naša pogajanja, spregledale, da nisem tip osebe, ki bi uporabila jedrsko orožje proti Južni Koreji ali Združenim državam Amerike preko Pacifika”, je dejal v petek Kim Jong-un predsedniku Moonu Jae-inu, je sporočil včeraj Moonov tiskovni predstavnik Jun Jung, poroča Reuters.

“Če bomo imeli pogoste sestanke in gradili zaupanje z ZDA ter tako dobili obljubo glede končanja vojne in sporazuma o nenapadanju, zakaj bi bi potem morali živeti v težavah zaradi vzdrževanja našega jedrskega orožja”, je dejal severnokorejski lider, piše v sporočilu Moonovega tiskovnega predstavnika. Jung je pojasnil, da je Kim Jong-un povedal, da, poleg obstoječega tunela, obstajata še dva dodatna, širša tunela, ki sta ostala “v zelo dobrem stanju” na področju za jedrska testirana Pungje-ri, za katerega so strokovnjaki trdili, da se je zrušil po ponovljenih eksplozijah.

Seul je sporočil, da je Kim pokazal resničen interes za opustitev jedrskega orožja, poroča AP.

Kimova obljuba kaže na pripravljenost, da se “preventivno in aktivno” odgovori na napore v okviru procesa denuklearizacije, je dejal Jun.

Z namenom olajšati čezmejno sodelovanje na Korejskem polotoku, je Kim Jong-un v petek obljubil tudi, da bo ukinil časovno cono, ki jo je Pjongjang uvedel leta 2015. Najavil je, da bo Severna Koreja premaknila kazalca za 30 minut naprej, da bi uskladili čas z Južno Korejo.

Severnokorejski lider je tudi potrdil, da ne bo uporabil vojaške sile proti Južni Koreji in poudaril potrebo po institucionalnih mehanizmih, da bi preprečili nenamerne eskalacije, je dodal tiskovni predstavnik južnokorejskega predsednika.

V pogovoru z Moonom je Kim dejal, da si želi tudi pogajanj z Japonsko o normalizaciji odnosov.

Južnokorejski uradniki so včeraj potrdili, da je tudi ameriški predsednik Donald Trump v pogovoru z Moonom dejal, da je zadovoljen, ker sta liderja obeh Korej med srečanjem potrdila cilj glede popolne denuklearizacije.

Moon in Trump sta se strinjala, da je nujno potrebno čimprej izvesti srečanje med Trumpom in Jong-unom. S tem v zvezi so omenili tri potencialne lokacije srečanja, eno od treh pa je predlagal Moon, piše v sporočilu iz Seula.

Med potencialnimi lokacijami srečanja niso Severna Koreja, ZDA, niti demilitarizirana cona med obema Korejama, piše v sporočilu.

COMMENTS

Wordpress (0)