Kazenska ekspedicija EU-ja do neposlušnih članic, ki bodo občutile finančno jezo Bruslja – TOPNEWS.si

Kazenska ekspedicija EU-ja do neposlušnih članic, ki bodo občutile finančno jezo Bruslja

Kazenska ekspedicija EU-ja do neposlušnih članic, ki bodo občutile finančno jezo Bruslja

Evropska unija bo naslednji teden razvila novo finančno orožje v poskusu, da bi omejila tisto, kar Bruselj ocenjuje kot vzpon neoliberalnega nacionalizma na vzhodu Unije, ki ogroža demokratične temelje Evropske unije, piše portal Euractiv.

Euroactiv navaja, da sta velika zmaga premierja Viktorja Orbanana na parlamentarnim volitvah 8. aprila na Madžarskem, ki so mu liderji EU nadeli ime “Viktator”, kot tudi boj za ohranitev neodvisnosti sodstva na Poljskem, prižgala alarm glede prihodnosti Evropske unije, ki jo bo naslednje leto zapustila Velika Britanija.

Evropska komisija, s podporo Nemčije, Francije in drugih bogatejših članic, bo v sredo predstavila predloge v okviru proračuna za obdobje od 2021 do 2027, s katerimi bo revnejšim državam na vzhodu pogojevala spoštovanje vladavine prava v zvezi s prejemom finančne pomoči iz EU skladov, so dejali neimenovani predstavniki EU za Reuters.

“Pogojevanje bo,” je dejal eden od virov, medtem ko drugi trdi, da bo pritisk proračuna “spremenil igro”.

Viktor Orban in Jaroslaw Kaczynski

“Imamo liderje, ki se spogledujejo z drugačnim vrednostnim sistemom. To je mnogo večja grožnja za Evropo kot Brexit”, ocenjuje tretji vir britanske tiskovne agencije.

Detajli proračuna so še naprej v obdelavi in bodo predmet težkih pogajanj, ugotavlja Euractiv.

Na podlagi predlogov bi lahko bili finančni skladi umaknjeni državam, ki ne izpolnjujejo obveznosti, ne spoštujejo vladavine prava, kot je na primer neodvisno sodstvo.

Euractiv navaja, da ima Evropska komisija vrsto orodij, s katerimi bi lahko “pristrigla peruti svojim kritikom”.

Cilj šefa Evropske komisije Jeana-Clauda Junckera je, dodaja Euractiv, sklicujoč se na “ljudi, ki so seznanjeni z Junckerjevim razmišljanjem”, da bi zacelil delitev med vzhodom in zahodom, še preden bo čez 18 mesecev zapustil to funkcijo in pustil za seboj Unijo, ki se bo preoblikovala potem, ko bo izgubila eno od svojih treh velikih sil.

Več o tem si lahko preberete tukaj

COMMENTS

Wordpress (0)