(VIDEO) Francoski mediji: Bizarni detajli srečanja Trumpa in Macrona bodejo v oči! Toliko objemanja, poljubljanja in dotikanja, ni nihče pričakoval! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Francoski mediji: Bizarni detajli srečanja Trumpa in Macrona bodejo v oči! Toliko objemanja, poljubljanja in dotikanja, ni nihče pričakoval!

(VIDEO) Francoski mediji: Bizarni detajli srečanja Trumpa in Macrona bodejo v oči! Toliko objemanja, poljubljanja in dotikanja, ni nihče pričakoval!

Francoski mediji danes obširno poročajo o obisku predsednika Emmanuela Macrona v Washingtonu, poleg nesoglasij glede reševanja določenih svetovnih vprašanj, vsi poudarjajo njuno prijateljstvo, z oceno, da sta si izmislila novo diplomacijo – diplomacijo dotika.

Francoski časnik Le Point poroča, da obstaja diplomacija dobrega sosedstva ali mirnega sožitja, vendar sta Macron in Trump preko nenehnega rokovanja, objemanja in dotikanja pokazala, da obstaja “diplomacija dotika”.

Mediji so posebej poudarili neobičajno Trumpovo gesto med fotografiranjem pred sestankom v Ovalni sobi v Beli hiši, ko je Trump z roko čistil prhljaj z ramena Makronovega suknjiča, z opravičilom, da mora biti francoski predsednik brezhiben.

Mediji se šalijo, da gre morda za “ljubezensko zgodbo” in dodajajo, da sta Trump in Macron z gestami simpatije uspela “maskirati svoja nesoglasja”.

Macron, ki je pred prihodom v Washington dejal, da želi prepričati Trumpa, naj ne izstopi iz iranskega jedrskega sporazuma, je v nekem intervjuju dejal, da ne obstaja “načrt B” pri odvračanju Irana od plemenitenja urana, kljub naporom ni uspel, je ocenil Le Point.

Trump je pred sestankom v Ovalni sobi dejal, da je iranski sporazum katastrofalen in da bo delal skupaj z Macronom, da se oblikuje nov sporazum, ki mora imeti “dobre temelje”.

Francoski predsednik je bil bolj uspešen, ko je šlo za vprašanje Sirije, saj je uspel prepričati Trumpa, da ne bo umaknil vojaških sil takoj iz te države. Ameriški predsednik je priznal, da bi hitri odhod ameriških sil pustil “izpraznjeno mesto” Iranu.

Časnik Le Mond poroča, da je prišlo do “semantičnega prodora” glede iranskega jedrskega sporazuma, hkrati pa dodal, da niti Trump, niti Macron, nista povedala nič konkretnega o novem sporazumu z Iranom, ki bi utegnil naleteti na ovire še posebej z iranske strani.

Medtem ko sta imela predsednika delovne pogovore, sta prvi dami Melania Trump in Brigitte Macron, obe v elegantnih belih oblačilih, obiskali razstavo, posvečeno francoskemu umetniku Paulu Cezanneu.

V Beli hiši so priredili, prvič po prihodu Trumpa na oblast, svečano večerjo v čast Macrona, ki je prvi tuji predsednik, kateremu je Trump priredil sprejem z vsemi državniškimi častmi. Med povabljenimi gosti je bil na večerji tudi Henry Kissinger, bivši državni sekretar in prejemnik Nobelove nagrade za mir.

Macron je nagovoril tudi ameriški Kongres ter študente na Univerzi George Washington. Francoski mediji so poudarili, da je Macron govoril v angleškem jeziku, kar ni običaj za francoske predsednike, ki običajno na uradnih obiskih v tujini uporabljajo francoski jezik.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)