(VIDEO) Janković: “Vse bom naredil, da do zmage Janše ne bo prišlo”- Ali bo Janković ustavil Janšo ali še bolj zabetoniral relativno zmago SDS-a na volitvah? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janković: “Vse bom naredil, da do zmage Janše ne bo prišlo”- Ali bo Janković ustavil Janšo ali še bolj zabetoniral relativno zmago SDS-a na volitvah?

(VIDEO) Janković: “Vse bom naredil, da do zmage Janše ne bo prišlo”- Ali bo Janković ustavil Janšo ali še bolj zabetoniral relativno zmago SDS-a na volitvah?

“Ko gledam ankete in kaj se dogaja skozi soočenja, sem prepričan, da vse kaže na zmago Janez Janša. Vse bom naredil, da do tega ne bo prišlo,” je predsednik Pozitivne Slovenije in župan Ljubljane Zoran Janković danes prepričeval novinarje, ki pa jih je pustil v veliki negotovosti, kako bo to naredil.

Čas za odločitev si je Janković podaljšal do 3. maja, ko se izteče rok za vložitev kandidatnih list in se tudi uradno začne predvolilna kampanja. Zagotavlja, da ima sicer kandidatno listo sestavljeno, zbiranje podpisov za nastop na volitvah pa vidi kot tehnično vprašanje.

Zdi se, da si je Janković vzel čas predvsem zato, da bi se nadaljevali pogovori o političnem angažmaju oziroma izvršil pritisk na sogovornike. Janković računa na sodelovanje levih strank, ni pa jasno odgovoril, za katere vse konkretno gre.”Zavedamo se, da bo prihodnja vlada prav tako koalicijska in je zelo pomembno, kdo bo v njej sodeloval. Tako da je prav, da zdaj preučujemo drug drugega, a hkrati PS želi in bo 100-odstotno vztrajala, da se sliši tudi nas in naš program…Moj motiv zato je, da levica nastopi skupaj, da zmaga in da dobimo normalno vlado…Računam na Ljubljančane, upokojence, mlade, borce, tudi na svoje ‘trenirkarje'” je dejal. Angažma Jankovića bi lahko povečal volilno udeležbo, se pravi na volitve bi izvabil tiste, ki bi sicer ostali doma.

Čeprav Janković zagotavlja, da je potrebno dati “ege na stran” in skleniti dogovor “o neki koaliciji” oziroma “oblikovanju neke skupne politike”, pa je vendarle bilo v dosedanjih ponudbah na mizi vprašanje mandatarstva. Čeprav je Janković na tiskovni konferenci večkrat izpostavil prav nasprotovanje Janši in relativni zmagi SDS-a, pri čemer je sebe izpostavil kot edini branik, ki na levici lahko to prepreči, pa bi njegov nastop na volitvah v sedanji konstelaciji političnih akterjev omogočil ali pa celo zabetoniral prav relativno zmago Janše na volitvah.

“Janša je prodal Mercator, odvzel je denar ljubljanski občini, sprejel je ZUJF. Najbolj nedopustno pa je, da je pozival trojko k prihodu v Slovenijo,” je pet let vladanja Janše povzel Jankovič in večkrat ponovil, da bo naredil vse, da zmaga ostane na levi strani. Vendarle vstop vsake nove stranke na levi sredini tudi vstop Pozitivne Slovenije pomeni drobitev glasov med Židanovim SD-jem, Cerarjevim SMC-jem, Desusom Karla Erjavca, ter Šarčevim LMŠ- jem ter Levico Luke Mesca, razen, če Janković računa, da bo ponovi rezultat iz leta 2011 in ponovno prevzel primat na levici.
Vsekakor pa vstop Jankovića in pozitivne Slovenije pomeni na novo mešanje kart v bitki med politiki in političnimi štabi, ki jih je Janković do 3. maja ponovno pustil v negotovosti. Vsekakor pa je Jankovič sesul kredibilnost analitikov, ki so se prejšnji teden, ko smo na Topnews prvi napovedali vrnitev Jankovića na politično sceno, trdili, da ne bo kandidiral na volitvah. Janković ima sestavljeno listo, vprašanje je le, ali bo na listi tudi njegova kandidatura ali ne. Do včeraj je veljalo, da bo na listi tudi Janković.

Na izvajanje Zorana Jankovića se je na Titterju odzval Janez Janša, ki ga izziva, češ da bo naredil vse, da ne bi šel na volitve, ker si ne upa. Očitno si Janša želi Jankovićeve kandidature in ga na nek način izziva naj dokaže, da si upa.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)